България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Увеличението на пенсиите няма да се усети, смята експерт

Коментар на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и икономиста Николай Василев

07.11.2019 | 09:50 Редактор: Стефанка Митева

Пенсиите от догодина ще се увеличат с 6,7% или средно с около 31 лева. От КНСБ настояват за минимална пенсия от 250 лева и максимална от 1350 лева. Достатъчно ли ще е предвиденото увеличение?

"С оглед на това, че здравеопазването е в колапс, със сигурност няма да се усети в достатъчна степен увеличението. В крайна сметка се налага хората да плащат огромна част от средствата, които са нужни за здравеопазване", коментира експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че възрастните хора са тези, които се нуждаят най-много от подобен тип грижи.  

"Въпросът е не защо сега са ниски пенсиите, а защо преди 20 години бяха още по-ниски", каза вицепремиерът в периода 2001-2005 г. Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се има предвид състоянието ни през 90-те години и липсата на действия между 1990 и 1997 година. 
 
Икономистът посочи, че е доволен от Бюджет 2020, като изтъкна някои от положителните му черти. Всички макроикономически показатели били добри. 

"Ако погледнем отчета за стратегиите за демографско развитие на България, са записани поредица от стъпки преди да посегнем на пенсионната система", заяви още Григорова.

По думите ѝ ниските заплати са една от причините за обезлюдяването у нас. А увеличението на производителността се случва чрез въвеждането на нови технологии. Не може да се игнорира и неформалната икономика и е необходимо да се работи за нейното намаляване, смята Григорова. 

Николай Василев пък отбеляза, че липсата на реформи в държавата е голям проблем. Според него няма промяна в съдебната система, нито в здравеопазването. Липсвали и чуждестранни инвестиции. 

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК