България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Момиче от Добрич с реален шанс да стане първата българска космонавтка

16-годишната Татяна Иванов взе участие в Advanced Space Academy

19.09.2019 | 08:48 Редактор: Василена Василева

16-годишната Татяна Иванова от Добрич взе участие в Advanced Space Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама. Това е първият учебен космически лагер в света. След него се нарежда Space Camp Turkey в Измир, който младата девойка посети миналата година и се завърна с медал за лидерство. 

Татяна Иванова, заедно с нейния отбор, са участвали в три мисии като последната е била до Марс и е продължила 3 часа. 

Отборът на Татяна "Team Isidis" се е преборил за купата на командирите, а тя е била удостоена с наградата "Крилата на академията", която се връчва само на най-изявилите се лагерници.

Преди година репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков ни срещна с това момиче, което обеща да стане първата българска космонавтка. Татяна има няколко тетрадки със стъпки, през които трябва да премине, за да осъществи мечтата си.

Една от целите на 16-годишното момиче от Добрич е да лети до Марс през 2033 година.

Участието ѝ в Space Camp в Турция и САЩ е доказало, че българите има какво да дадат за космическото развитие на света. По време на космическата си седмица в Алабама Татяна отново преминава през редица изпитания и нови знания.

За да стигне до обучителния център по модел на НАСА тя търси и получава помощ от десетки добри хора. В САЩ пък не били чували за страната ни, но Татяна от Добрич им разказала...

Заедно с другите деца от Центъра за творечско обучение, Татяна планира среща с държавните мъже, за да ги убеди, че страната ни трябва да бъде част от Европейската космическа агенция.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК