България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БПЦ майка на Македонската църква? Синодът решава

Голяма група хора се събра на мирно шествие пред сградата на Синодалната палата в подкрепа на искането

27.11.2017 | 10:00 Редактор: Велислав Филипов
БПЦ майка на Македонската църква? Синодът решава

Днес Светият Синод ще се събере на редовното си зимно заседание, на което ще се обсъди искането на Македонската църква да приеме българската за своя майка.  

В този момент голяма група хора се е събрала на мирно шествие пред сградата на Синодалната палата в подкрепа на искането на македонската църква, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Македонската Патриаршия, която не е призната от нито една от останалите православни църкви, има желанието да бъде припозната като "църква, дъщерна на българската". Ако това стане Светият Синод се заема със защитата ѝ пред останалите църкви, както и с искането признаването да стане всеобщо. 

По думите на събралите се родната църква предстои да вземе съдбовно решение за бъдещето на двата братски народа.

"Църквата през вековете винаги е била водеща за народите си и този, който няма вяра, няма и бъдеще", сподели един от присъстващите на шествието. 

Според Милен Врабевски, който е сред организаторите на мирното шествие, Българската православна църква трябва да застане зад своя народ зад граница и да го защити. 

"Българският патриарх трябва да поеме тази отговорност и ние да станем църква-майка на македонската. Това е една протегната ръка за помощ на братя християни. Решението ще определи бъдещето на отношенията между България и Македония. Крайно време е да свикнем с това, че Македония е отделна независима държава. Става въпрос за чисто човешки фактор - да се погрижим да измъкнем македонците от тази изолация", уточни Врабевски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Българската Патриаршия е една от най-старите на света и е редно да може да вземе такова съдбовно решение. 

Заседанието на Синода е насрочено за 10 часа. Тогава се очаква и свещениците да вземат и обявят своето решение.