Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Доц. Христев: България е задължена да приеме еврото

НС подценява значението на независими регулатори, коментира доцентът по европейско право

08.07.2023 | 22:23 Редактор: Елеонора Танева

В доклада на ЕК отново се повтарят едни и същи забележки - притесненията около състава на ВСС, звеното, отговорно за дисциплинарните производства, липсват и присъди за корупция по високите етажи на властта.

"Може би за пръв път толкова ясно е поставен акцент върху проблемите в медийния сектор. Липсват достатъчно гаранции за плурализма на информация и идеи, включително и конкретни препоръки, какво трябва да бъде направено, за да се преодолеят тези дефицити. Необходимо е да бъдат приети определени мерки, свързани с ефективно гарантиране на прозрачността върху медиите, с регулиране на рекламата, която може да бъде използвана като инструмент за цензура, с регулиране на публичното финансиране, с наличието на ефективни гаранции за това, че съдебни производства няма да бъдат използвани като средства, за да се запушва устата на журналисти, които имат активна роля за разкриване, доказване на съществени проблеми във функционирането на едни или други органи на българската държава в едни или други области на отношение", коментира доцентът по европейско право Христо Христев в студиото на "Брюксел" 1.

По думите му не толкова едногодишното кадруване на ВСС с изтекъл мандат е проблем, колкото подобни ситуации с други независими регулатори, които имат особена роля и отговорност за ефективното прилагане на европейското законодателство.

"Това говори, че Народното събрание, политическото представителство подценява значението на тези независими регулатори, като гаранти на ефективното прилагане на уредбата в ключови области на обществени отношения. Те неслучайно са изведени извън изпълнителната власт и се назначават по особен ред. Именно, за да се гарантира, че независимо от политическата конюнктура, ключови за съществуването от една страна на витална пазарна икономика, от друга страна, на правова държава, защита правата на гражданите, въпроси няма да бъдат функция на политическата конюнктура. Когато обаче вие системно процедирате да не излъчвате състава на тези регулатори, се изпразва от съдържание техният замисъл, функциите, за които те съществуват", подчерта доц. Христев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му ЕК и занапред ще осъществява контрол над зачитане на изискванията за върховенство на правото, дори и да отпадне мониторингът. Той коментира и решението на депутатите за референдума за еврото.

"Въпросите на присъединяването на България към единната парична единица на Европейския съюз са уредени с Договора за присъединяване на България към ЕС, а от друга страна, с определени разпоредби в Договора за функциониране на ЕС и към протокол в него. Ние имаме два договора. Тези договори достатъчно ясно уреждат въпроса за това по какъв ред и при какви условия България се присъединява към еврото. България, както всички останали страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха през 2004 и 2007, е задължена да се присъедини към еврото", категоричен беше гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
ЕР
преди 9 месеца
А ЧЕХИЯ, УНГАРИЯ,.............................ТЕ ЗАЩО НЕ БЪРЗАТ? НЯМАТ ЛИ ПО-РАННИ ДОГОВОРИ???...............А ИНГЛИДЕРИТЕ ДАЖЕ НАПУСНАХА КОРАБА? КАК?? ЗАЩО??:)))))))))))))))) АМАН ОТ ТАКИВА ЕКСПЕРТИ!:))))))))))))))) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Уууегнв
преди 9 месеца
Когато четохте лекции в мое присъствие, пропуснахте да споменете,че срок за приемане на еврото няма в договорите. Сега също го премълчавате. Политическите предпочитания на експерта, какъвто сте по принцип, не следва да отстъпват на върховенството на правото. В договорите НЯМА срок за приемане на еврото. Държавата подава молба. Няма пречка с референдум да се реши кога да се депозира молба, след изпълнение на критериите, или молбата да се оттегли. България не отговаря на изискванията ! Сигнализирай за неуместен коментар