Денков: Имаме пет положителни констатации в евродоклада

България и Румъния изпълняват "задоволително" условията и се върви към затваряне специалния механизъм

05.07.2023 | 16:59 Редактор: Юлиан Христов

Европейската комисия представи докладите за върховенството на закона във всички държави членки. Тези за България и Румъния заменят Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен след приемането на двете страни в ЕС.

Една от основните констатации в доклада за нашата страна е, че все още липсват присъди за корупция по високите етажи на властта.

В доклада премиерът Николай Денков видя 5 положителни констатации и две критични препоръки.

"Това, което се отчита като съществен напредък, са въвеждането на механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Също така и подобреният Национален координационен механизъм за върховенство на правото", каза премиерът.

"Третата положителна констатация е приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата е свързана с медийната свобода в България и по-точно за сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализма.

Петият положителен коментар е свързан със закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура", каза още той.

В доклада се отбелязва, че у нас са били приети законови промени за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, както и за съдебен надзор над отказите на прокуратурата да предприема разследване. Според оценката остава рискът от политическо влияние във Висшия съдебен съвет. Все още липсват присъди по дела за корупция на високо ниво. Закриването на специализираните съд и прокуратура е отчетено като положителна стъпка. Механизмът за сътрудничество и проверка също отпада.

Докладът отбелязва, че все още липсват мерки за осигуряване на почтеност на висшите служители. Отчита се, че България е започнала да отнема гражданството на чуждестранни инвеститори заради неспазването на закона, както и че е престанала да издава "златни" паспорти срещу инвестиции. ЕК добавя, че продължава подготовката на мерки за прилагане на задълженията по въпроса за собствеността на медиите и парите за държавна реклама.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR