Президентството и МО с взаимни обвинения в манипулации след визитата на Зеленски

Илияна Йотова очаква повторно гласуване в НС на референдума за еврото

08.07.2023 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева

Кабинетът се опитва да скрие нещо от българската общественост. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Посещението на украинския президент даде повод за нови разногласия между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Ябълката на раздора е възможността на страната ни да изпрати боеприпаси на Украйна и разликата в мненията на премиера и военния министър. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова правителството да бъде искрено с българите и да оповести какви ангажименти е поело на срещите при закрити врата с украинския президент Володимир Зеленски.

"Различното мнение на премиера и военния министър показват определено желание да се скрие нещо от българската общественост", коментира Йотова.

От Министерството на отбраната излязоха с официална позиция след думите на вицепрезидента. 

"Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България", пише в документа на МО.

По повод вчерашното отхвърляне от депутатите на референдума срещу еврото, вицепрезидентът отказа да коментира причините, които са допринесли за това решение, но заяви, че очаква той отново да бъде гласуван в пленарната зала.

"Може да е продиктувано от емоция, може да е продиктувано от незнание, може да е продиктувано от недостатъчно опит в някои народни представители. Ако питате за моята прогноза, най-вероятно ще се опитат отново да влезе в пленарна зала, което впрочем е оценка и за работата на парламента", каза Йотова.

От "Възраждане" също коментираха решението на НС. 

"Депутатите се объркаха, защото попаднаха в една непонятна юридическа територия, заради това, че нарушиха закона. Единственото решение е президентът да насрочи референдум, защото не е нарушен законът", убеден е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Дали референдумът отново ще бъде подложен на гласуване, предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Ще стане ясно че армията ни няма нищо както полицията и всички държавни структури. Всичко е на хартия но дефакто няма нищо то е разграбено далавери. На това ни научи комунизма Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
Ми, да
преди 9 месеца
Щом крият какво подаряват за наша сметка, значи са обрали последното оръжие на армията ни! Сигнализирай за неуместен коментар