Великобритания пише нови митнически закони за "успешен" Brexit

Страната ще напусне единния пазар на ЕС през 2019 г.

07.11.2017 | 17:27 Редактор: Василена Василева
Великобритания пише нови митнически закони за

Министрите на британския премиер Тереза Мей предприеха първите стъпки към изпълнение на обещанието си да направят Великобритания глобална търговска сила след Brexit, очертавайки митническо и търговско законодателство, което ще влязе в сила, когато Лондон излезе от Европейския съюз, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg

Ключов приоритет ще бъдат нови правомощия, с които да се помогне на Великобритания да запази 40-те съществуващи търговски сделки, които ЕС има с други страни, когато спре да бъде членка на съюза.

„За пръв път от над 40 години Великобритания ще може да оформя собствената си търговска и инвестиционна програма“, заяви министърът на международната търговия Лиам Фокс. "Решени сме компаниите и потребителите да могат да се възползват от тази възможност от деня, в който напуснем ЕС".

Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз през 2019 г., но иска митническо споразумение без мита върху търговията с блока с 27-те оставащи страни членки.

Нов търговски проектозакон включва нови мерки, които ще позволят на Великобритания да възпроизведе търговските споразумения, договорени от ЕС с други страни. В същото време митническият законопроект ще позволи на правителството да създаде „самостоятелен митнически режим“ и да определи собствените си нива на данък добавена стойност и акцизите върху стоките.

Според официални представители планът е да се запази функциониращото движение на стоки още от деня, в който Великобритания излезе от ЕС, продължавайки режимите на ДДС и акцизите в съответствие с финалната сделка, постигната в преговорите.

Планът ще търси начини да се гарантира, че базираните във Великобритания компании могат да продължат достъпа си до големи държавни договори в 47 страни. Нов орган за защита на търговията ще защитава британските бизнеси от нечестни търговски практики в случаи на спорове.

"Продължаваме да осъществяваме успешния Brexit, който заздравява съществуващите търговски връзки, докато в същото време разкрива достъп до нови и съществуващи пазари по света".