Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ив Бертонсини: Европа остава обединена въпреки Brexit

Тези действия спомогнаха за стягане на редиците на континента, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR

25.09.2017 | 20:26 Редактор: Василена Василева
Ив Бертонсини: Европа остава обединена въпреки Brexit

Въпреки дебата за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, Brexit все пак не успя да предизвика масово разединение на страните членки. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR"  председателят на Европейско движение – Франция и бивш директор на Института "Жак Делор" Ив Бертонсини.

"Дори напротив, тези действия спомогнаха за стягане на редиците на континента. Европейците сме обединени в многообразието. А Европейският съюз от своя страна не е затвор и всяка държава, която пожелае, може да прекрати своето членство", категоричен бе Бертонсини.

Преди няколко дни британският премиер Тереза Мей изясни своите позиции в италианския град Флоренция, където заяви, че Великобритания е готова да спазва правилата на Европейския съюз и да прави вноски в неговия бюджет две години след като напусне блока през март 2019 г.

Според председателя на Европейско движение – Франция вече е време да бъдат изяснени същинските неща, които ще се случат след развода на Острова с Европейския съюз - например въпроси, свързани с европейските граждани във Великобритания и каква ще бъде тяхната съдба.

А по повод на искането на Каталуния да се отдели от Испания Ив Бертонсини обясни, че подобно събитие несъмнено ще доведе до разделение на нацията и ще предизвика множество трудности за каталунците,

На 26 септември във Френския институт в България с участитето на  Ив Бертонсини ще се проведе шести дебат от поредицата "Нашата Европа: Каква Европа искаме ние?" с медиен партньор Bulgaria ON AIR. Началото ще бъде в 18.30 ч.

Очаквайте видео!