Мартин Владимиров: Без „Южен поток“ няма как да се случи газовият хъб до Варна

Един фалит на НЕК-е ново КТБ, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

22.01.2015 | 11:38 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: Без „Южен поток“ няма как да се случи газовият хъб до Варна

Българското правителство определено иска „Южен поток“ да продължи, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той допълни, че без „Южен поток“ няма как да бъде осъществена целта за построяване на газов хъб в България, тъй като няма достатъчно големи количества газ от други източници, които да превърнат в страната ни в разпределителен център в региона.

Експертът изрази надежда „Южен поток“ да не се разглежда толкова сляпо като алтернатива, „тъй като там има много проблеми, свързани с прозрачността на управлението на проекта, със съмнения за корупция, с проблеми със законодателството на ЕС, така че дори и тръбата да спира само до Варна и тя се превърне като един хъб, не се знае дали неразбирателството с третия либеразационен проект няма да продължи да е на дневен ред“.

Владимиров подчерта, че по отношение на „Южен поток“ се изтъкват предимно ползите, като не се говори толкова за недостатъците, а един от ключовите, по думите му, е този, че „ще остане зависимостта от един източник“. - „ Може би, да, няма да го има транзитния риск през Украйна, но продължаваме да разчитаме само на преговори с Руската страна, а има много газови играчи в региона. Визита на Джон Кери беше показателна, че има и натиск отвън за това,“ коментира експертът.

Според Владимиров правителството ще отлага, колкото се може по-дълго проекта, тъй като той е „популярен в България, а все пак – всяко правителство се опитва да извлече дивидент от голям инфраструктурен проект. Но е малко шизофренично-да настояваш „Южен поток“ да се строи и в същото време да настояваш за повече прозрачност и върховенство на закона. „Южен поток“ беше един от проектите, който показа, че върховенството на закона не се спазва и има масово нарушаване на практиките,“ заяви Владимиров.

На въпрос на водещия Иван Нончев, доколко има тежест един документ, който е отворен постоянно да се дописва експертът заяви, че 'в сферата на енергетиката това е един от основните проблеми на редица правителства – няма последователност в стратегията“.

Той подчерта, че „енергийният сектор е съставен от големи предприятия, където решенията засягат търговски обороти от милиарди“ и в този смисъл не може да няма предвидимост на действията. - „При липса на предвидимост инвеститорите не могат да вложат няколко милиарда, дори „Южен поток“ да е, ако смятат, че регулаторната рамка ще се промени следващия ден и техният проект няма да е рентабилен. В този смисъл е опасно да се взимат решенията на база, случващото се тук и сега, защото енергетиката е затънала в такива дълбоко дългове, и ако не се предприемат мерки, например НЕК може да фалира. А един такъв фалит, е едно ново КТБ“, заяви Владимиров.