Сроковете за пускане на Турски поток няма да се различават от тези на Южен поток

15.01.2015 | 22:07
Сроковете за пускане на Турски поток няма да се различават от тези на Южен поток

Официалният представител на Газпром Сергей Куприянов каза в интервю за Комерсант, че сроковете за пускане на газопровода Турски поток няма да се различават много от тези на Южен поток.

„Щом съгласуваме точката на излизане на газопровода на турския бряг, работата ще тръгне бързо“, каза Куприянов пред Комерсант.

Куприянов уточни, че за реализацията на Турски поток ще е нужно повече време, отколкото за Южен поток,  който трябваше да бъде готов през 2017.

Коментарите на заместник-председателя на комисията г-н Шефчович са удивителни“, каза Куприянов.

„Параметрите на проекта бяха обявени още през декември и нищо принципно ново по отношение на газопровода за Турция, „Турски поток“ на тази среща не е прозвучало“.

Куприянов потвърди, че към Турция ще се изпращат 63 млрд куб.м газ – същото количество, което трябваше да минава през Южен поток.

 

Енергийна подкрепа от САЩ

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в София на 15 януари 2015, че неговата страна подкрепя България да намали зависимостта си от руска енергия.

България зависи за 90% от вноса си на газ и цялото количество ядрено гориво, а единствената петролна рафинерия е собственост на руската Лукойл.

„България е съюзник, който има нужда от силна подкрепа в момента“, каза висш американски представител пред репортери, посочвайки енергийната й зависимост, слабата икономика и корупцията, съобщава Ройтерс.

„Със задълбочаването и разширяването на ангажиментите им към създаване на правова държава, ние сме убедени, че можем да направим повече заедно в областта на икономиката“, казва същият източник.

На 1 декември 2014 руският президент Владимир Путин обяви от Турция, че спира Южен поток. Решението бе потвърдено от Газпром и руското Министерство на енергетиката.

Вашингтон подкрепя строежа на газопровод между Гърция и България, което ще помогне свързването на българския пазар към природния газ от Азърбайджан, предоставяйки алтернатива на руската енергия.

САЩ ще изпрати енергиен експерт в София, който ще работи по проекти, включително по-нататъшни преговори с американската компания Westinghouse по договора за строеж на нов ядрен реактор на река Дунав.