Джон Кери: САЩ застават до България при взимането на трудни решения

България действително заслужава по-добра енергийна сигурност, заяви американският държавен секретар

15.01.2015 | 13:36 Редактор: Мариета Иванова
Джон Кери: САЩ застават до България при взимането на трудни решения

САЩ са готови да помогнат на България при взимането на трудни решения, стана ясно от думите на американския държавен секретар Джон Кери по време на брифинга след срещата му с премиера Бойко Борисов в София.

„Никоя страна не трябва да бъде зависима от друга за енергийните доставки“, коментира Кери и допълни, че в тази връзка САЩ ще изпратят у нас енергиен експерт, който да окаже съдействие при разработването на план, свързан с енергийното бъдеще на страната ни.

Той подчерта, че премиерът Борисов е предложил в процеса да бъде включена и Ексим банк.

„Зная, че хората, гражданите на България се притесняват какво ще се случи след спирането на „Южен поток“ и затова сме ангажирани да помогнем на България в този процес,“ посочи Кери.

Той направи коментара в отговор на журналистически въпрос дали в хода на разговорите са обсъдени възможностите за инвестиции у нас и каква сфера, както и дали има заявка от американска компания за проучване на находища на шистов газ.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред коментира, че е подчертал, че в страната ни има наложен мораториум за проучването на шистов газ и той ще остане, докато не се намери безопасна технология.

По отношение на инвестиция от страна на Уестингхаус министър-председателят подчерта, че поискал компанията да бъде инсвеститор, както и да бъде включена Ексим банк в проекта. Припомняме, че от  Уестингхаус има заявено намерение за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Борисов посочи още, че е помолил САЩ да ни съдейства пред ЕК за финансиране при изграждането на газовата връзка с Гърция, както и че е запознал американският държавен секретар с идеята за изграждане на газов хъб край Варна.

„Особено настояваме за ускоряване на връзката с Гърция. Този въпрос е много важен за България, много важен за нас“, коментира Кери и допълни, че е разговарял с Федерика Могерини и с Марош  Шефчович и се полагат усилия за „ускоряването на тези процеси“.

На въпрос за отпадането на визовия режим Кери коментира, че „това би било много положително събитие за двете страни, тъй като може да укрепи връзките между двете страни и може да доведе до повече обмени“. Той обаче подчерта, че програмата за безвизово пътуване има много строги критерии, които трябва да бъдат спазвани“. Един от тях е процентът на отказани визи да е под 3% за дадена страна. Този процент за България за миналата година е бил в рамките на 15.2%, посочи Кери. Държавният секретар на САЩ допълни, че другите мерки са свързани предимно със сигурността.

От думите му стана ясно, че се затвърждават четири работни групи в рамките на  партньорството между България и САЩ -  в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация, върховенството на закона, образованието.
България и САЩ ще задълбочат и своите съвместни учения. - „Да можем да оптимизираме българските въоръжени сили, те да са съвместими с тези на НАТО“, обясни държавният секретар на САЩ.

По думите му това са времена, изпълнени с предизвикателства в целия район. Кери посочи, че като съюзници в НАТО САЩ и България са рамо до рамо повече от десетилетие. Днес отново сме застанали тук заедно, посочи той.

По думите на Кери България трябва да засили процесите по върховенство на закона и да пресече каналите на корупцията.

„Нито една страна не е предпазена от корупцията,“ заяви държавният секретар на САЩ. В този смисъл той подчерта, че не става дума само за предпазване от корупция, а за създаване на климат за инвестиции. - „САЩ подкрепя плановете за реформа на съдебната система“, заяви още Кери.

Държавният секретар на САЩ посочи още че е впечатлен от плановете и идеите за управление на министър-председателя Бойко Борисов през втория му мандат. По думите на американския държавен секретар премиерът на България разбира необходимостта от енергийна диверсификация и му предстои да взима трудни решения, но те ще са полезни за българските граждани.

България е надежден съюзник на САЩ в рамките на НАТО, отбеляза Кери. Той допълни, че България и САЩ, са работили "рамо до рамо" в Афганистан, кибер-сигурността и за това от САЩ са решени да помогнат на България в труден момент.

На 14 януари, Джон Кери беше в Женева, където се срещна с иранския външен министър Мохамед Зариф. На срещата е бил обсъден и въпросът с американските заложници в Иран.
Държавният секретар на САЩ подчерта, че са напълно ангажирани в усилията си да се освободят тези заложници.

"Понякога работим директно и пряко, а понякога по скрити канали, но полагаме усилия,"   обясни Кери.

Ислямистката групировка "Боко Харам", отговорна за серия кървави атентати и отвличания в Нигерия, е една от най-ужасните и застрашителни групировки, които съществуват в света в момента, подчерта Кери. Според него тя представлява сериозна заплаха.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че на срещата си с британския външен министър Филип Хамънд, са обсъдили ситуацията в Нигерия, последните действия на "Боко Харам" и предстоящите избори в региона.