Шевчович изненадан от планирания капацитет на „Турски поток”

По думите на Алексей Милер по новия газопровод ще бъдат доставяни 63 милиарда кубични метра руски газ

14.01.2015 | 21:18 Редактор: Мариета Иванова
Шевчович изненадан от планирания капацитет на „Турски поток”

Шефът на Газпром Алексей Милер информирал заместник-председателят на  Европейската комисия с ресор енергетика Марош Шефчович за решението на Русия изцяло да пренасочи обемите газ, предназначени за Европа и доставяни през Украйна, към Турция и Гърция, съобщава РИА- Новости. Европейската страна е останала изненадана от това предложение, съобщил Шефчович, цитиран от медията.

Припомняме, че днес Милер заяви, че единственият маршрут за доставки на 63 милиарда кубични метра руски газ с транзит през Украйна в бъдеще е „Турски поток“.

„Той –Милер, ме информира за решението на изцяло пренасочване на доставките на газ, които сега минават през Украйна, към Турция. Честно казано, аз бях много изненадан от това съобщение, доколкото дойдох тук да проучва възможностите за Югоизточна Европа след анулирането на „Южен поток”, коментирал Шефчович пред журналисти.

„Новото за нас не е това, че ще е строи нов тръбопровод „Турски поток”, а в това, че днес научаваме, че този газ, който транзитно пристига през Украйна, целият този обем ще бъде пренасочен вече към новия тръбопровод. И това е достатъчно голямо количество газ, за което вероятно не са нужни Турция и Югоизточна Европа,” коментира Шефчович.

По думите му възниква въпросът, какво трябва да правят страните от Югоизточна Европа. – „Трябва да погледнем. Може би, можем да намерим някакво добро решение, което ще бъде икономически по-обосновано. Защото основният проблем е, как този обем ще се разпределя по страните,” коментира Шефчович.