България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иво Инджов: Възможно е Джон Кери да е лобирал за добив на шистов газ

Високопоставените визити показват, че България има важно стратегическо място в НАТО и ЕС

16.01.2015 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
Иво Инджов: Възможно е Джон Кери да е лобирал за добив на шистов газ

Двете високопоставени визити на американския държавен секретар Джон Кери и британският външен министър Филип Хамънд, както и предстоящата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг показват, че България има важно стратегическо място в НАТО и ЕС. Това коментира политологът Иво Инджов в Сутрешния блок на България Он Ер.

"Тези визити неслучайно са разглеждани във времето и трябва да бъдат разглеждани в контекста на кризата в Украйна и събитията с "Южен поток"." - отбеляза Инджов.

Ключовите думи на Джон Кери бяха "сигурност" и "суверенитет". Това показва, че САЩ ще работят за яснота и гаранция за бъдещето на България, за нейната сигурност и суверенитет, коментира Инджов. По думите му, това е знак, че енергийната диверсификация, която е обещал Кери е възможна само с газов хъб на гръцко-турската граница след спирането на проекта Южен поток.

"Държавният секретар на САЩ не случайно спомена член 5 на договора на НАТО, който предвижда съюзнически документ, ако една страна е защитена. Тук според мен вече малко беше "пресолена манджата", защото България не е заплашена от Русия. Няма руски девизии на Дунава. Има търговски спор между България и Южен поток за "Южен поток". Има геостратегическо значение това нещо, но пряка заплаха няма. Според мен обаче Вашингтон дава ясен сигнал като затвърждава позицията си по отношение на кризата в Украйна, че не би допуснал разрастване на кризата на Балканския полуостров, но това е "пресоляване на бъдещето"." - допълни Инджов.

Джон Кери отбеляза, че България трябва да се приравни към стандартите на НАТО и съответно въоръжените си сили. Президентът Плевнелиев на свой ред заяви, че България ще модернизира въоръжените сили, припомни Инджов. По думите му необходимо е да се модернизира въздушния парк на ВСС, но със социалните си проблеми в момента, България не може да си го позволи.

Всички лидери говориха за енергийна диверсификация, отбеляза Инджов.

"Нека го разясним. Преди това шефът на Газпром Милер заяви, че руският газ за ЕС вече няма да минава през Украйна, а през Турция. Следователно ще се строи усилено Турски поток. Тогава може би енергийната диверсификация в България ще се впише в нея чрез този газов хъб, който ще се строи на турско-гръцката граница и ще бъде и разпределител на газовите потоци. Тук има игра на нерви в момента, но има вероятност след време да намалеят доставките през Украйна и Русия да предпочете да доставя газ на ЕС през Турски поток. Значи България трябва да се подготви тогава да получава този газ. Интерконекторната връзка с Гърция ще позволи такава диверсификация. За нея се говори още от кабинета на Станишев и такава връзка няма. България и Гърция са длъжни в това отношение, за да изпълнят ангажиментите си един към друг."

Политологът допусна, че по време на срещите е обсъждана темата за шистов газ.

"Тук обаче мисля, че става дума за шистов газ в България. Според мен Кери е лобирал за добив на шистов газ и американски компании имат интерес към това. Този газ предизвиква революция в момента в САЩ. Много висок добив, много ниски разходи, на ниски цени, същевременно европейските екологични организации и леви политици се страхуват, че тази технология е опасна и ще доведе при аварии до замърсяване на много плодородни земи. Ще застраши здравето на хората. Не случайно за това Борисов повтаря, че има мораториум, но си отваря вратичка и казва, че ако има технологиите нещата могат да се преразгледат." - обясни Инджов.

Чуйте: