Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илия Лингорски: България не може и не трябва да бъде най-изоставащата в Европа

Страната ни е интересна за световните лидери, защото има проблеми както в нея и около нея

16.01.2015 | 08:58 Редактор: Ирина Георгиева
Илия Лингорски: България не може и не трябва да бъде най-изоставащата в Европа

България е интересна за световните лидери, защото има проблеми както в страната, така около нея и в басейна на Черно море. Това коментира Илия Лингорски, бивш заместник-министър на финансите и председател на Либералния институт за политически анализи в Денят Он Ер. Той допълни, че интересът е свързан и със ситуацията в Сирия и Украйна.

"Миналата година се навършиха 10 години от членството в НАТО,а тази година ще се навършат 10 години от договора за присъединяване към ЕС. В момента в нашата столица, държавата на Черно море се срещат министрите на външните работи на двете най-атлантически нации - американската и британската, които знаем, че имат специален статут на взаимоотношения между тях. Преди години тук се срещаха руските лидери с източно-германските, либийските и т.н.Това е отминала." - допълни Лингорски.

По думите на Лингорски партньорите на страната ни са ангажирани с нейните проблеми. България обаче не прави достатъчно, за да се освободи от тях, подчерта експертът.

"България в момента има един фундаментален проблем, който е проблем за цяла Европа. Този фундаментален проблем е, че конвергенцията, догонването на развитите нации и икономики не е достатъчно бързо. В същия момент техният растеж е много забавен. За да може Европа да обезпечи сигурността си и дори в бъдеще да има позитивно влияние за развтието на самата Русия, тя трябва да се стабилизира достатъчно бързо икономически и да се върне към растеж. България не може и не трябва да бъде най-изоставащата и най-бавно догонващата страна в Европа." - коментира Лингорски.

Чуйте: