Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Възможно ли е изкуственият интелект да превземе човечеството?

Коментар на футуролозите Джероум Глен и Мариана Тодорова

08.06.2018 | 21:30 Редактор: Василена Василева
Възможно ли е изкуственият интелект да превземе човечеството?

Футуролозите често са наричани архитектите на бъдещето. Те проследяват тенденциите, анализират фактите, не подценяват митовете и предвиждат социалните феномени. Именно това преви и Джероум Глен, който е футуролог, съосновател на глобалната мрежа за изследване на бъдещето "Милениум проджект". Той е на посещение в България за създаването на различни уъркшопи и провокиране на определени общности от хора да започнат да "мислят за бъдещето".

През последните няколко години икономистите все повече заговориха за това, че изкуственият интелект ще постави технологичния сектор пред сериозни предизвикателства. Според експертите съвсем скоро той сериозно ще повлияе и на пазара на работна ръка, като в бъдеще е възможно да се окаже най-големият конкурент при търсенето на работно място.

В студиото на "Денят ON AIR" Джероум Глен отбеляза, че до момента са идентифирицани 15 световни предизвикателства, които изкуственият интелект поставя пред човечеството. 

"Те дават един преглед за разбирането на цялостните препятствия. Това са теми като вода, демокрация, климатични промени, равноправие между половете и др., всички от които са еднакво важни", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR футурологът и научен изследовател към Института за изследване на обществото и знанието към БАН д-р Мариана Тодорова бе категорична, че на практика всичко се развива изключително динамично, а прогнозите са, че през следващите 20 години човечеството ще се промени толкова, колкото за последните 300 години.

"Нямаме време да се адаптираме, да комуникираме, дори нямаме време да бъдем заедно. "Милениум проджект" има 63 представителства по целия свят и това, което се опитваме да направим е да изготвим един индекс за бъдещето на глобално ниво", допълни още тя.

Вижте повече във видеото!