Американците ще търсят ракети чрез изкуствен интелект

Целта е по-добра защита на Щатите от евентуална ядрена атака

06.06.2018 | 17:20 Редактор: Лазарина Колчагова
Американците ще търсят ракети чрез изкуствен интелект

Американската армия увеличава разходите си за тайни проучвания, насочени към използване на изкуствен интелект, който да засече предварително изстрелването на ядрена ракета, както и да следи подвижни ракетни установки в Северна Корея и на други места по света, пише Dnes.bg, цитирайки Venturebeat.

Досега всичко се е пазело в пълна тайна и с обществото се споделя изключително малка информация, а подробностите за този проект са скрити в последния бюджет на Пентагона. Запознати американски официални лица споделят пред Reuters, че има няколко класифицирани програми, чрез които се разработват работещи чрез изкуствен интелект системи с цел по-добра защита на САЩ от евентуална ядрена атака.

Ако програмата се окаже успешна, такива системи ще могат да мислят самостоятелно, обработвайки огромно количество информация със скорoст и точност извън човешките възможности, за да открие признаци за подготовка за изстрелване на ракета. При такъв сценарий правителството или ще предприеме дипломатически мерки, или ще се опита да прихване и унищожи ракетите преди изстрелването им.

Според въпросните официални лица и достъпа им до документите по бюджета на Пентагона администрацията на Тръмп е предложила тройно увеличение на финансирането за само една от тези програми с изкуствен интелект до $83 млн. Сумата не е голяма за такъв тип проучване, но показва, че САЩ мисли как да се противопостави на все по-въоражаващата се Русия и все по-непредсказуемата Северна Корея. Смята се, че в тази програма има пилотен проект, който е насочен точно срещу Пхенян, тъй като Вашингтон се притеснява от възможността ракети да бъдат криени в тунели, гори и пещери.

От документите, до които Reuters са имали достъп, се разбира, че програмата срещу подвижните ракетни установки ще продължи, докато "проблемът 4+1 на Пентагона приключи". Тази терминология обикновено се използва за Китай, Русия, Иран, Северна Корея и терористични групи.

Експерти твърдят, че такива програми могат да принудят Китай и Русия да се включат вече и в тази надпревара, ако вече не са го направили, и като част от тези усилия да намерят начин, по който да заблудят изкуствения интелект и да го излъжат или за съществуването на ракети, или за тяхната локация.

Преди време беше направен подобен експеримент - студенти от Масачузетския технологичен институт успяха да заблудят Google, заблуждавайки тяхната система за разпознаване на изображения, че една пластмасова костенурка всъщност е пушка.

Снимка: Pixabay