Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализатор: Сирия е с Русия заради спорове с Турция и Израел

Коментар на Дахер Ламот за ситуацията в Близкия Изток

06.09.2017 | 21:50 Редактор: Мария Аладжова
Анализатор: Сирия е с Русия заради спорове с Турция и Израел

ИДИЛ ще бъде победена тогава, когато идеологията ѝ бъде победена. А дотогава групировката си остава геополитически инструмент, чиято необходимост изначално е определена от опитите да се спре връзката между Сирия, Ирак и Иран.

Такъв анализ направи в "Денят ON AIR" политическият анализатор Дахер Ламот, който бе събеседник по темата в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Победата над ИДИЛ трябва да е победа над идеологията на ИДИЛ, която за съжаление седи в Саудитска Арабия, защото това е източникът ѝ", коментира той.

Ламот е категоричен - не може да се говори за Сирия като за шиитска дъга, защото в Сирия ортодоксалните шиити съставят едва 1-2% от населението. При това тези шиити не следват съвсем друга идеология - не си забраждат жените и празнуват Коледа.

"Тук се политизират нещата заради интересите на Саудитска Арабия, Израел и така нататък. Шиитите нямат интерес Сирия да бъде включена към такава дъга".

Ламот обясни и защо Сирия е на руска страна, а не на американска:

"Сирия има териториални спорове с Турция и Израел - това са съюзници на САЩ. Съвсем нормално е тя да стане съюзник на Русия и там тръгва вече това разделение, което е политическо и в основата на сирийските национални интереси".