Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прогноза: РБ ще влязат в следващия парламент, макар и трудно

Да се спре тази самоубийствена устойчивост, с която се правят десни проекти, когато нещо не ни харесва, призова д-р Антон Койчев

14.02.2017 | 20:27 Редактор: Ирина Георгиева
Прогноза: РБ ще влязат в следващия парламент, макар и трудно

Крайно време е да се спре тази самоубийствена устойчивост, с която се правят десни проекти, когато нещо не ни харесва и вместо това - да се обединим. Това призова общинският съветник от СДС от групата на Реформаторския блок в СОС д-р Антон Койчев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че не се страхуват от новите политически проекти, "защото е ясно къде е автентичното дясно". По думите му, към новосформираните проекти те ще се отнасят със симпатия, но понякога и с лек скептицизъм. Риториката на Реформаторския блок 2 към тях ще бъде изцяло позитивна, потвърди д-р Койчев.

"Не ни обиждат техните коментари. Така или иначе произходът на по-голямата част от тях е от СДС. С някои от тях имаме и приятелски взаимоотношения", посочи той.

Запитан какви са прогнозите му за "Нова Република" и "Да, България", д-р Койчев отговори: "Те ще изживеят своя катарзис и ще вземат най-правилните решения, защото обятията ни винаги са отворени за тях".

РБ ще влязат в парламента, макар и трудно, добави още д-р Койчев. Според него един от етикетите, които неоснователно се пришива към РБ е, че той е като "патерица на ГЕРБ". 

"Така или иначе с ГЕРБ имаме сложни взаимоотношения, ние сме едно политическо семейство. С тях можем да бъдем конкуренти, коректив или партньори. Ясно кой е основният ни политически противник. Опасността страната ни да бъде отклонена от геостратегически избор не е никак малка", смята той.

Д-р Койчев отказа да коментира дали скандалът с европарите за образование е някаква "мокра поръчка".

"Знаете, че усвояването на средства от ЕС е един много сложен административен процес със съответни съгласувания. Склонен съм да повярвам на това, което каза г-жа Кунева, че не е имало достатъчно време, за да могат да се съгласуват всички административни процедури", обясни той.

Той отбеляза, че само бившият министър на икономиката Божидар Лукарски не е понесъл някакви удари. По думите му идеята на Петър Москов за пръстовите отпечатъци е била добра, но е имало още какво да се желае при приложението й. Той подчерта, че Здравната карта е била необходима, а дори и закъсняла.