Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Социалният елемент е водещ в предизборните обещания

Това обаче не е гаранция, че следващото управление ще бъде такова по своя характер, обясни Димитър Ганев за "Денят ON AIR"

13.02.2017 | 19:49 Редактор: Ирина Георгиева
Политолог: Социалният елемент е водещ в предизборните обещания

Има много мощна конфронтация между първите две партии в рамките на тази предизборна кампания. Това отбеляза политологът Димитър Ганев в предаването "Денят ON AIR".

"Ситуацията малко ми напомня на тази през 2013 г., когато точката на отношение между първите две партии беше достигнала до много ниско ниво. 2014 г. като че ли беше много по-консенсусна по време на предизборната кампания. Тогава различните партии се надпреварваха кой каква реформа ще направи. Това, което сега е на мода е подчертаният социален елемент", коментира експертът.

Всички конкретни обещания на партиите са свързани с някакво увеличение на пари - дали става въпрос за заплати, пенсии, МРЗ, поясни Ганев. По думите му обаче това не е гаранция, че следващото управление ще бъде социално по своя характер.

Сигурно е, че правителството ще бъде коалиционно, а не еднопартийно, прогнозира още Ганев.

"Ако се състави някакво правителство в рамките на април, то по всякаква вероятност Патриотите ще участват в него. По-голям шанс да се състави правителство е, ако ГЕРБ спечели, защото опциите на БСП не са много. Струва ми се, че Патриотите не са толкова единни в позицията си за БСП, но са по-близки сякаш към ГЕРБ. Същото важи за Марешки", смята той.

"В РБ 2 тенденцията не е положителна. Те се опитват да направят по-сериозни опити за обръщането й. Днес имаме две новини - Меглена Кунева няма да се кандидатира за народен представител и втора - преговори с "Глас народен". РБ разбират, че това няма да им бъде достатъчно, което имат в момента и търсят ходове за подкрепа. Имат сериозни конкуренти в своето пространство - "Да, България" и "Нова Република", добави Ганев и допълни, че може и да не прескочат бариерата.

Васил Марешки смята себе си за десен човек и за него гласуват хора предимно отдясно, коментира още политологът.

Гледайте видео с целия анализ: