България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Тодор Танев: По мое време оперативната програма за образование вървеше добре

А Борислав Великов изрази несъгласие с твърдението, че Меглена Кунева не била за МОН

13.02.2017 | 09:16 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Тодор Танев: По мое време оперативната програма за образование вървеше добре

Грешки в реализацията на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР) са се случили след оставката на бившия министър на образованието Тодор Танев, заяви той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Той увери, че всички процедури по оценяване от страна на ЕК са протичали нормално.

"Вероятно във времето, когато е била назначена г-жа Герджикова е имало някакво забавяне... Когато се намесиха кои ще вземат парите, тогава се е получило нещо", коментира Танев.

По думите му тази програма е "чукнала по дамара на българската психика" и ние някак си сме я побългарили. Танев обаче побърза да поясни, че становището на ЕК не означава пълно прекратяване, а спиране на изпълнението на програмата в срок максимум до 6 месеца. В първите два от тях, до края на този мандат, се дава право на българските власти да направят необходимите промени и да убедят комисията, че техните забележки са вече неоснователни, за да продължат т. нар. междинни плащания.

Темата в студиото на Bulgaria ON AIR коментира и бившият председател на НС Борислав Великов от Реформаторския блок. Той сподели друг прочит на ситуацията:

"Програмата е изобщо успех, че има такава за България. Хората вероятно са допуснали някакви грешки. Схващаме това като предупредително писмо, но нека да не ровим чак толкова много кой точно е допуснал грешките", коментира Великов.

Относно признанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че поверяването на МОН на Меглена Кунева е било по-скоро грешка, Великов заяви:

"Сега да прави Бойко Борисов такова изказване не е много коректно. Допускам, че е свързано с предизборната кампания. Сега, когато евентуално след доброто представяне на Реформаторския блок, което очакваме на изборите на 26 март, ще се очертае пак възможност за дясно центристко управление, трябва да сме малко по-обрани".