Заради куп нарушения: Брюксел спира парите за образование

Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите

10.02.2017 | 13:11 Редактор: Тодор Петров
Заради куп нарушения: Брюксел спира парите за образование

Оставки в Министерството на образованието след спрени европейски пари за Наука и образование. Заради критиките на Брюксел служебният министър - Николай Денков настоя поста си да напусне ръководителя на програмата Цветана Герджикова. 

А критиките са сериозни - както към контрола върху програмата, така и към начина на провеждане на конкурсите. 

Брюксел спира парите по Оперативна програма "Образование" заради многобройни нередности, които проверяващите от Брюксел са констатирали. Писмото с предупреждение до българските власти е изпратено вчера. 

Служебният министър поиска оставката на ръководителя на програмата Цветана Герджикова. 
Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва да започне процедура за пълно спиране на програмата. 

Одитната проверка на Брюксел, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от поръчките са извършени с нарушения.

До какво може да доведе спирането на подобни средства по Оперативна програма "Образование"?

"Ако се стигне до замразяване на средствата по програмата бихме потърсили всякакви механизми и възможности, за да може замразените средства да бъдат възстановени чрез компенсаторни  практики. Мисля, че е твърде рано да говорим за спиране на каквито и да било средства", заяви Васил Силяновски, председател на студентския съвет към СУ "Климент Охридски"

 

[video]