Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Божидар Лукарски: РБ ще прескочи бариерата от 4% и ще влезе в парламента

Той не изключва възможността Блокът и проектът на Радан Кънев "Нова Република" да се явят заедно на избори

01.02.2017 | 21:29 Редактор: Ирина Георгиева
Божидар Лукарски: РБ ще прескочи бариерата от 4% и ще влезе в парламента

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира председателят на СДС и бивш министър на икономиката Божидар Лукарски в "Денят ON AIR".

"Има още близо седмица до регистрацията на коалициите и може да се случи по-широко обединение от това, което в момента наблюдаваме", заяви Лукарски и добави, че е оптимист, че Блокът ще оправдае очакванията на избирателите, които досега го поддържаха.

Лукарски не изключва възможността РБ и проектът на Радан Кънев "Нова Република" да се явят заедно на избори.

"Ако има обединение, ще има и допълнителна синергия и ще прескочим тези 4% с много отгоре. Има такава възможност до февруари. Не сме много различни като виждания. По-различни сме в оценките си. Не смятам, че разминаванията ни са толкова различни", заяви той.

Председателят на СДС коментира и повдигнатите обвинения срещу бившите министри от РБ Николай Ненчев и Петър Москов така: "Хората, които гласуват за нас знаят, че има повдигнато обвинение в конкретен момент и не означава, че конкретната личност е виновна. Обвинения се повдигат, но в крайна сметка съдът се произнася. Съмнението остава в хората, които искат да чуят, че пенсиите им ще бъдат 3000 лева. Ами, аз няма да го кажа това, защото хората, които са готови да повярват на това не са избирателите на РБ".

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че на тези избори РБ е конкурент на ГЕРБ, но в едно бъдеще управление могат да бъдат заедно, както като партньори, така като коректив. 

Председателят на СДС не изключи и хипотезата да не се стигне до формиране на правителство след изборите на 26 март. Според него, ако това не стане, може да се стигне до нови предсрочни избори, което обаче не е добре за България.

Бившият министър на икономиката заяви, че не се притеснява от ревизията на служебното правителство.

"Ревизия сама по себе си не е лоша. Който има от какво да се притеснява не би следвало да заема поста министър. Друг въпрос е ако ревизията е породена или води до реваншизъм, защото идеята на едно служебно правителство не е да се занимава само с това и да не е реваншистки настроено. На първо място трябва да организира и да проведе честни избори и на второ място да има предвид, че всеки мандат е кратък, а този на служебното правителство е още по-кратък", заяви Лукарски и добави, че не очаква реваншизъм

Много неща успяхме да направим в моя ресор, смята той, но добави, че и много не са успели. Според него причината за неуспехите е, че мандатът не е бил във времевия си диапазон. По думите му не са успели да постигнат намаляване на административната тежест.