Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Минчо Спасов прогнозира: Нови лица в политиката след парламентарния вот

В лявото и в дясното кардинално се смени онова, което хората харесват и биха подкрепили, коментира и Татяна Буруджиева

28.12.2016 | 20:29 Редактор: Ирина Георгиева
Минчо Спасов прогнозира: Нови лица в политиката след парламентарния вот

Ще има нови лица след предсрочните парламентарни избори и страхът на сегашните народни депутати е именно в това. Въпросът е в това какви ще бъдат новите лица и дали те ще бъдат по-добри от старите. Това коментира политикът и общественик Минчо Спасов в предаването "Денят ON AIR".

"След като си избираме за политически говорители, хора с криминално минало, очевидно е, че критичният стопер в българските избирател не действа. Очевидно е, че българските са толкова лекомислени и лековерни, вярват, че избирайки бандит, той ще пребори другите. Няма такова нещо", коментира още Спасов.

Според политика България има нужда от ляво и от дясно пространство, за да върви напред.

"Сегашното дясно е подменено. ГЕРБ не е никакво дясно, това стана ясно на всички. Другото дясно е унизено", посочи той.

В лявото и в дясното кардинално се смени онова, което хората харесват и биха подкрепили. Това добави от своя страна политологът Татяна Буруджиева в студиото на Bulgaria ON AIR. Според нея промяна ще има, независимо партиите.

"През първата половина, годината изглеждаше много спокойна за втора година от управлението на едно правителство. Втората половина обаче показа, че 2016 г. по някакъв начин ще остане в политическия календар на България, защото се смени категорично модният тренд в политиката. Уж имахме убеждението, че всичко класическо ще остане, но нещата изглеждат пъстри и уникални", коментира още Буруджиева.

По думите на Спасов обаче, политическият тренд не се сменя.

"Поведението на политиците не се смени. За мен българската политика продължи да бъде като студио на Холивуд. Видяхме много комични ситуации, в които изпадат те, дори и министър-председателят, особено през последните месеци", обясни той.

"Бълбукането отдолу през 2016 г. от гражданското общество и от хората се изрази в едно пошамаросване на политиците без да им е дадена сериозна битка. Нулево им е търпението към това, което те се опитват да продължат като действие и политики", добави Буруджиева.

Спасов отбеляза, че през 2016 г. в политиката се появи ново лице, а именно ген. Румен Радев.

"Като неуспял кандидат за вицепрезидент мога да кажа, че съм доволен от появата на г-н Радев, защото за първи път от 8-9 години самохвалството на ГЕРБ беше разбито и те загубиха катастрофално изборите. Новото лице на г-н Радев е свързано с надежди, че той няма да се идентифицира с БСП, ще го осъзнае и ще работи само за България", посочи Спасов.

Буруджиева също коментира надеждите около ген. Радев така: "Ако той не промени смисъла на президентската институция, която да бъде контрапункта в смисъла на произвеждане на политически дебат и на политики, които да се предлагат от гражданите на политиците, защото има голямо затлачване във взаимоотношението между граждани и политици. Българите нито можем да кажем, нито политиците ни чуват какво искаме, нито ни обръщат внимание след като ги изберем".

Според Спасов обаче много по-важен остава въпросът какво ще направят политиците по огромната за България тема за корупцията, справедливостта и съдебната система.