Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и Обединените патриоти VS БСП и ДПС - основният сблъсък през идните години?

Коментар на Петър Николов от Института за дясна политика

26.12.2016 | 20:20 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ и Обединените патриоти VS БСП и ДПС - основният сблъсък през идните години?

Траен съюз между ГЕРБ и Обединените патриоти срещу БСП и ДПС - такава, по думите на Петър Николов от Института за дясна политика, ще бъде политическата картина в България през следващите години.

"Ако Христо Иванов и Радан Кънев се разберат, имат общо тяло и избегнат всякакви субекти, които се опитат да ги компрометират, ще имат успех", коментира Николов в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той обаче побърза да отбележи, че според него шансовете на новата формация за прескачане на бариерата от 4% са минимални. Това било така, защото тя е от типа на неолибералната десница от 90-те години - модел, за който днес няма избиратели, счита Николов.

Не особено бъдеще чака и останалата част от вече разпадналия се Реформаторски блок, добави гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Реформаторският блок е проект, измислен от Радан Кънев. Той му измисли името, структурата... В момента, в който той напусна тази формация, за мен тя не съществува... Аз, за жалост съм скептичен, че и проектът на Радан Кънев ще бъде особено успешен", анализира Николов.

Иначе, според него, едно от предизвикателствата, пред които е изправен политическият елит, е периодът на нестабилност:

"Нестабилна е политическата среда за обществото, за самите политически партии, за държвата... Това е политическа нестабилност, която явно няма да се реши толкова бързо. Проблемът, е че партиите не успяват да адресират достатъчно добре обществото, не успяват да разберат какви са неговите проблеми и съответно да отговарят на неговите очаквания".

И още Николов посочи, че ако у нас бъде въведена мажоритарната система на гласуване в два тура, България буквално ще се върне в 19. век, тъй като този модел е остарял и неприложим в страни с малко население.

Вижте във видеото пълния разговор: