Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма да санкционират групите за споделено пътуване

Протестът на превозвачите е насочен срещу нерегламентираните групови превози с цел печалба, уточни Васил Пиронков

27.04.2016 | 20:29 Редактор: Мария Аладжова
Васил Пиронков

Регистрираните превозвачи в страната не роптаят срещу споделеното пътуване, а срещу организирания транспорт със заплащане с цел печалба, уточни в "Денят ON AIR" Васил Пиронков, заместник-председател на АЕБТРИ.

По думите му днешната среща между превозвачите и министрите е била ползотворна:

"Представихме документи, с които е видно, че има изключително висок сив сектор в транспорта. Дори има организирани такива групи от по 43 микробуса, които за 4 дни извършват тези превози срещу заплащане", посочи Пиронков.

Представителите на сектора се оплакват от липсата на контрол върху нерегламентираните превози, като такива се рекламират съвсем свободно дори и в интернет, каза още той. Очаква се в рамките на две седмици от правителството да представят предложение за законодателни промени в тази посока.

"За пръв път видях нашия бранш за обществен превоз на пътници, от всички различни сдружения, абсолютно единни, абсолютно обединени, което досега не се беше еслучвало. Обединени точно от този сив сектор, от проблемите, които от 15 години са назрели. За съжаление това правителство трябва реши всичко и да започне отнякъде", сподели Пиронков.

Негодуванието на сектора срещу тол таксите

"Министър Павлова много точно и ясно заяви своето виждане, че тепърва започват преговорите. Това в момента е обществена поръчка само за изграждане на тол системата. Стана ясно, че започва изграждането без да има определени точни цифри, по които може да се стъпи за бъдещи плащания. Мога само мога да кажа препоръка на Световната банка в доклад, в който се посочва сума от 26 ст. на км., което което ще увеличи 10 пъти сегашните такси за превоз", посочи още той.

Исканията на превозвачите, свързани с тол системата, са да бъдат въведени преференциални такси за превозите от републиканската, областната и общинската транспортна схема, които по закон предоставят намаления за ученици, пенсионери и хора с увреждания.