Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Акад. Балкански: Преди и цирковите артисти участваха в манифестациите за 24 май

България се нуждае от стационарен цирк, би струвал 10 млн. лв, посочи той

24.05.2024 | 20:50 Редактор: Елеонора Танева

За цирковите артисти това е единственият и най-силен празник. Преди цирковите артисти манифестираха много сериозно на специално пригодени платформи - показваха каучук, трапец, жонгльори и се напомняше на света, че циркът съществува. Това каза цирковата легенда акад. Александър Балкански в студиото на "Денят ON AIR" в празничния 24 май.

Със съжаление той отново посочи, че отношението към цирковото изкуство у нас не е на нивото, което заслужава. Особено от страна на политиците.

"Много пъти съм разговарял и са ми отговаряли "абе не виждаш ли, че цялата държава е цирк". Това ме кара да се усмихна. Цирковото изкуство е сериозно и неповторимо, то е близко до народа, лесно разбираемо. Отношението на Министерството на културата и министъра, който и да е той, е доколкото "здравей, здрасти, как е циркът". Никой не казва "ние направихме това, ние дадохме това за цирка", констатира акад. Балкански.

Той посочи пред Bulgaria ON AIR, че бюджетът на софийска община е 2,5 млрд. лв., а построяването на един стационарен цирк в София би струвало 10 млн. 

"Цирк ще има, докато има деца на тази планета, в България е много нужен стационарният цирк. Нямаме такъв от 1983 г., когато беше опожарен, според мен по разпореждане на Петър Дюлгеров. Запалиха го нарочно, не може да е без съгласието на Тодор Живков", убеден е основателят на цирк "Балкански".

По думите му един такъв стационарен цирк може да се развива и циркова школа. А в момента можещите циркови артисти често предпочитат Запада, където са ценени и трудът им се заплаща достойно.

"Имаме големи таланти, които трябва да ги научим и покажем на Европа", заключи акад. Балкански.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
ivz@yahoo.com
преди 3 седмици
При цялото ми уважение към г-н Балкански и респект пред дългогодишната му дейност, все пак списъкът на академиците към БАН (https://***.bas.bg/?page_id=52), който към момента се състои от 56 имена, не съдържа неговото име. Той дори не е член-***. Имайте малко уважение към истинските учени! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
читател
преди 3 седмици
Изкарай слоновете,те са по интересни. Сигнализирай за неуместен коментар