България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е да си огнен артист и да работиш хобито си?

Всяка една минута си струва, категоричен е Пламен Петков

08.03.2024 | 12:07 Редактор: Толя Стоянова

Потапяме се в света на цирковото изкуство. Какво е да се играе с огън и кога тази искра се запалва при огнения артист Пламен Петков?

"Занимавам се със съвременни циркови изкуства и специализирам във въртенето на огън. Повече от 15 години се занимавам с операторско майсторство, режисура - това е нещо, с което изразявам себе си", сподели Пламен Петков пред камерата ни.

На въпрос как се е запалил по огъня, той отговори, че е бил на палатки на морето през лятото и видял две момичета, които въртят огнен пой, от което бил много привлечен. Чул свистенето на огъня и се влюбил.

"Една зима по-късно направих тренировъчен пой и това бяха първите ми стъпки като огнен артист. Човек никога не се чувства готов. До ден днешен има моменти, когато излизам на сцена и ми трепери отвътре. Първоначално беше хоби, след 3-4 година реших, че искам да се развивам и да отделям повече време, за да разпаля това изкуство", разказа още Петков.

Въпреки страстта към огненото изкуство, за него винаги безопасността е на първо място. "Огънят е приятел, но може и да е враг", отбеляза Петков.

По думите му в България е много трудно да се занимаваш и да се издържаш от изкуство.

"Ние влагаме много средства за костюми, огнени уреди, светлинни уреди, влагаме безценно време, месеци назад работа. Всяка една минута си струва. Аз работя хобито си, това ми носи удоволствие. Когато работиш хобито си, то не ти тежи", призна огненият артист.

Пламен Петков смята, че огненото изкуство има място на сцената в България и добави, че огънят е много древен, навява различни емоции и спомени. 

Вижте повече в материала на Алекс Христов.