Поне 2000 лв. заплата: Хората на изкуството настояха за повече пари за култура

Христо Мутафчиев: Министерството на финансите да увеличи бюджета, за да работим нормално

01.11.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

В Деня на народните будители, работещи в различни културни институции настояха за достойно заплащане. От КНСБ пък поискаха допълнителни 86 млн. лв. в Бюджет 2024.

Вместо да празнуват, хората на изкуството излязоха на протест, за да бъде чут гласът им, че културата не трябва да бъде неглижирана и за служителите в сектора трябва да се отделят повече средства.  

"Държавата изобщо не се интересува, не ни е забравила, тя не се интересува. Моят апел е, тъй като Николай Денков няма да чуе какво говоря, затова се обръщам към Мария Габриел, да се опита чрез всякакви средства да застави Министерството на финансите да увеличи бюджета, за да работим нормално", настоя председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Хората на изкуството бяха категорични, че няма да затварят площади и магистрали, но с тихия си протест и красноречиви плакати искат поне културният сектор да бъде изравнен с образователния. И да има достойно финансиране на културните институти. 

Протести се проведоха и в други градове. В Бургас като символ на счупената българска култура протестиращите настаниха в стол детенце с превързан крак. Във Велико Търново служители в библиотеки четоха откъси от български класици за политици. 

Основното искане на културните дейци е минималната заплата да е поне 2000 лева. А бюджетът за култура да бъде увеличен до 1% от брутния вътрешен продукт на страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.