България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На съвременните будители им писна от гаврата, ще останем без култура заради липсата на пари

Искаме равнопоставеност, от нашите хора зависи просперитетът на страната, заяви Кирил Бинев

01.11.2023 | 08:10 Редактор: Тодор Петров

В днешния празничен ден творците излизат на протест. Съвременните будители - работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театралните институти в цялата страна заплашват да спрат дейността си за една седмица. Причината се крие в ниските и крайно недостатъчни възнаграждения в сферата. 

"Това е празник, от който българският народ е имал голяма нужда. Той е от 1922 г. - след две национални катастрофи. В настоящето влизаме в духовна криза. Финансовото състояние на културата е отчайващо. Културата не може да съществува сама. Решихме на тази дата да помислим за настоящите будители", коментира председателят на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев в "България сутрин".

Той напомни, че в културата постоянно минималната работна заплата достига възнагражденията на работещите в музеите и театрите. Сега недоволните служители искат най-малко 2000 лв. стартова заплата в сферата.

"Искаме равнопоставеност, от нашите хора зависи просперитетът на страната. Около 60 човека от музеите и библиотеките, които имат преподавателска правоспособност, са преминали в образованието заради по-големите възнаграждения. Исканията ни са изпратени преди седмици, месец-два, постоянно пускаме писма и становища. Дават ни входящ номер и нямаме никакъв отговор. Изказванията на финансовия министър са много обидни - с едни намеци, че тези хора бършат прах и не заслужават. Нямаме багери и булдозери, с които да застанем пред министерството, не можем да изкарам 10 хил. души на площада", каза Бинев за Bulgaria ON AIR.

От думите на госта стана ясно, че целият ден днес е обявен за протестен, като протестът в София ще се проведе между 12 и 13 ч. пред Столичната библиотека на пл. "Славейков". Протестите призиви ще бъдат поставени в културните институти, за да ги виждат и останалите граждани. В градовете в страната също ще има протестни действия покрай отбелязването на празника.

"Почти всяка година ние се заявяваме. Тази година за пръв път откликнаха толкова много институти и хора на изкуството и културата, които дори не са ангажирани синдикално. Може с книги и картини да блокираме входовете на културните институти. Може да призовем до края на годината да има една седмица без култура - да бъдат затворени театрите, библиотеките и музеите. Може би ще се самонакажем по този начин, но нека разберат, че тези хора заслужават нещо повече от мизерия в битовизма", подчерта Бинев.

Протестиращите призовават министъра на културата да подпише като страна колективния трудов договор с творците.

Гледайте целия разговор във видеото.