България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неграмотността на българите расте, безпомощни сме без онлайн правописен речник

Институциите трябва да ни помагат по отношение на грамотността, смятат д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова

01.11.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

В 21 век официалният ни правопис е все още аналогов. В онлайн пространството, в което може да се намери всякаква информация, продължава да няма официален правописен речник. Всеки прави справка в интернет, без да има пълна достоверност на данните.

"В днешно време ние вършим толкова много неща в интернет, а се оказва, че информация, която е толкова важна и ни помага да пишем правилно, отсъства. Тази липса не е от вчера, тя се забелязва много остро от всички, които желаят да пишат грамотно", каза създателят на платформата "Как се пише" д-р Павлина Върбанова в студиото на "България сутрин".

По думите на журналиста и учител по БЕЛ - Доротея Николова, много хора нямат хартиен речник.

"Допитват се до интернет или до познат учител, ако имат, например, или до сайта "Как се пише". Без онлайн речник ставаме безпомощни, все едно никой не стои зад българския език. От много време се усеща остра липса на авторитет зад български език. Тези, които са призвани да изграждат нормативната норма на българския език, да се грижат за него, ги няма, не знам къде са", алармира тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Заговори се за 378 000 лв., които МОН трябва да осигури, за да имаме такъв речник, а срокът е до края на годината.

"Тези 378 хиляди са назначени не просто за дигитализиране на официалния правописен речник, а за изграждане на една цялостна платформа с езикови ресурси. Зад тази платформа ще стои Институтът за български език. Когато правим всякакви справки в нея - за правописа, за пунктуацията, за правоговора, ние ще бъдем сигурни, че така е правилно. Разбира се, можеше официалният правописен речник да се качи онлайн преди много време, не вярвам това да е изисквало огромни усилия, защото вече имам опит с изграждането на сайта "Как се пише", обясни д-р Върбанова.

Николова поясни, че всъщност вече две години се очаква този проект.

"Срокът, който е поставен, до края на 2023 година, но през целия период няма никаква информация какво се случва, докъде се е стигнало. И след като ние на 30 октомври се обърнахме към медиите с апела да помислим по този въпрос, имаше реакции от МС. Получихме уведомление, че те са регистрирали нашето съобщение до медиите като сигнал, който е изпратен към Министерството на науката", коментира тя.

Върбанова добави, че дори някои специалисти не осъзнават, че зад речниците, които има в момента, не стои никой: "Когато аз потърся информация за това кой е създал този сайт, кой го поддържа - изобщо не намирам на такава информация. Наскоро попаднах и на Facebook страница, която е свързана с езиковата култура - да, изглежда авторитетно, но нямаше никаква информация кой я поддържа."

Доротея Николова е на мнение, че неграмотността у нас расте.

"Човек трябва сам да е отговорен да подобрява личността си, включително да повишава и своята езикова култура. Но този процес е двустранен, институциите също трябва да ни помагат по отношение на грамотността", категорична е д-р Върбанова.

Гледайте целия разговор във видеото.