"Ако няма култура, нещата се свеждат до ядене и пиене" - артисти от цялата страна изразиха недоволството си

Христо Мутафчиев отправи апел към Мария Габриел

01.11.2023 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

В Деня на народните будители - работещи в различни културни институции протестираха с искане за достойно заплащане.

Събралите се представители на културните институции заявиха, че днешният ден не е празник за тях, а излизат на протест, за да бъде чут гласът им. Те искат както по-високи заплати, така и за субсидии за читалища, театри, музеи, за да вършат работата си достойно.

А от КНСБ настояха в Бюджет 2024 да се заделят 86 млн. лв., които да бъдат единствено и само за сектор "Култура".

"Трябва да се обърне по-сериозно внимание, ако искаме нашите деца да растат в среда, която да им даде по-широк мироглед, защото без култура нещата се свеждат до ядене и пиене", каза актрисата Ана Пападопулу.

"Моят апел е към Мария Габриел - да се опита чрез всякакви средства да застави министъра на финансите да увеличи бюджета на Министерството на културата. Той да е с още 260 млн. отгоре", коментира председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

"Просвещават хората и да получават тази обидна заплата - нямам думи", каза диригентът Сливен Симеонов.

На протест излязоха и в други градове в страната. В Бургас пред сградата на Държавната опера се събраха актьори, оперни артисти, работници от читалищата.

"Тук сме, защото е обедно да работиш в културата, да създаваш спектакли за деца, да възпитаваш и да получаваш минималната работна заплата", сподели куклената актриса Румяна Кралева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Няма за пенсии, няма да култура, но за увеличение заплатата на Спецов и за драг кралици се намират средства. Сигнализирай за неуместен коментар