Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Колко е силно словото и защо изкуството трябва да бъде коректив на ежедневието

Александър Петров, Бойко Илиев и Калин Терзийски споделиха какво ги мотивира да творят

24.05.2024 | 20:18 Редактор: Вяра Димова

През годините възприех някакво противоборство срещу онова, което ме заобикаля. Опитвам се да съхраня идентичността си. През последните 20 години се обърнах към класическата българска литература. Вече съм шампион, драматизирах повечето класици. Имах премиера на "Крадецът на праскови" във Велико Търново. За трети път поставям тази нова драматизация. Това каза театралният и филмов режисьор Бойко Илиев в "Денят ON AIR" в празничния 24 май.

Според него пиесата "Крадецът на праскови" не трябва да слиза от българската сцена.

Изкуството трябва да бъде коректив на ежедневието, да ни усъвършенства и кара да се замисляме за важните неща от живота, смята поетът Александър Петров.

"Избрах думите, стиховете, които пиша, да достигат до хората не чрез печатното слово, а да бъдат облечени в музика. Вече три поколения се вълнуват от това, което аз и колегите направихме", коментира той.

Хората на изкуството трябва да разширяват кръгозора на хората и "непрекъснато да ги изваждат от техните предразсъдъчни мисловни конструкции", добави поетът, писател и сценарист Калин Терзийски пред Bulgaria ON AIR.

"Да ги вкарват в сложно поле на мислене, а не на приемането на готови решения", посочи Терзийски.

Илиев сподели, че често си задава въпроса дали има смисъл това, което правят: "Това, което срещам в Европа - прекланям се пред това изкуство. Обожавам Европа на изкуството, а не Европа на тези, които ни управляват".

Петров коментира вдигането на заплатите на университетските преподаватели.

"Стана ми тъжно за тези достойни хора. Това прилича на бакшиш, който даваш на келнера. Липсва онази политика, онази загриженост и мисия да се случват нещата постоянно и непрекъснато", изтъкна още той.

По думите на Илиев отношението отдавна го няма в много сфери. Според Терзийски днес е празник най-вече на учителите, не толкова на хората на изкуството.

"Нещата са в ръцете на учителите. Ние сме изградени от тях. Човек се мотивира в конкретния момент и за живота си по различни начини. Влезеш ли в езика и започнеш ли да го използваш, усещаш как той те повлича. Думите се леят", разкри писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа