Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: Русия вика тероризма в Европа, системата ни за сигурност е слаба

Важно е да бъде променена системата, която гарантира сигурност, посочи бившият военен министър

25.03.2024 | 19:27 Редактор: Тодор Петров

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов допуска, че Путин се е фиксирал върху войната в Украйна и това изкривява работата на службите за сигурност.

"Това доведе до стратегически пробив в системата за сигурност на Русия. Страната безконтролно събира хора от рисковия контингент и ги праща на бойното поле, което създава допълнителен риск и той се проявява. Разузнавателната система се състои от много служби. Политическото ръководство не трябва да насочва службите, а да разчита на обективна информация. Русия се изолира до такава степен, че практически няма съюзници", заяви той в "Денят ON AIR". 

По думите му трябва да си извадим ясна поука, че в условия на информационна война не отделните служби решават въпроса, а интеграцията на информация от тези служби, координацията, използване на обмен със съюзниците.

"България в това отношение може да направи много повече, защото рисковете от тероризъм само нарастват. България не е имунизирана срещу тях. Изгубихме 9 месеца. Службите са капсулирани. Рискът от терористични атаки остава. Нашата система за сигурност е относителна слаба, гаранциите за сигурността ни идват от НАТО", подчерта Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него вече се наблюдава втвърдяване на режима на Путин. Шаламанов очаква всичко "да бъде захлупено под похлупака на ескалация на войната в Украйна". А ходът на Путин да обвини Украйна за атентата в Москва бил очакван, смята той. 

"Ръководството на Русия остава глухо и сляпо за реалните рискове, свързани с тероризма. За рисковете, които те предизвикват със своята терористична дейност в Русия. Това е възможността, която "Ислямска държава" използва. Русия е по-уязвима от Франция, Турция и други страни, които се отнасят много по-отговорно. Тези мрежи сега са ударили Русия, утре ще опитат да ударят Франция", каза още бившият военен министър.

Шаламнов е на мнение, че терористичният акт в Москва не е изисквал голямо финансиране.

"Толкова много жертви. Всички скърбим за жертвите. Много е важно да бъде променена системата, която гарантира сигурност. Ясно е, че Русия с нейните терористични атаки в Украйна вика тероризма в Европа. Европа е толкова сигурна, колкото ефективно работи НАТО", изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 1
km
преди 1 месец
Още един анализач...тея *** наистина мислят че са по-умни от политическия елит на Русия хахахаха Сигнализирай за неуместен коментар