България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Милен Иванов: Русия не вярва на САЩ, затова не реагира на предупреждението за терор

Полицаи с автомати по улиците показват, че другите мерки не са сработили, коментира той

25.03.2024 | 11:42 Редактор: Елеонора Танева

Близо 140 са жертвите на терористичния акт в Москва. Американското разузнава съобщи, че е предупредило Русия за евентуален готвен атентат.

"Тепърва руските служби ще правят анализи дали са пропуснали нещо, няма безгрешна система. Факт е, че четирима терористи с невисок интелект успяха да предизвикат шок и ужас в населението. Липсата на реакция на предупреждението от САЩ се дължи на загубата на доверие между Изтока и Запада. Едно дългогодишно сътрудничество в сферата на борбата с тероризма приключи с началото на войната в Украйна", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин". 

Анализът му показва, че действията на атентаторите не са типични за членове на "Ислямска държава".

"Те не крият лицата си. Не са шахиди в класическия смисъл на думата, те са имали план за бягство. А шахидите носят шахидски пояс, взимат заложници, казват си исканията и се самоубиват. Тези нямат необходимите атрибути да ги причислим към някоя организация на "Ислямска държава", те говорят за пари", подчерта доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна също, че атентаторите са се движили на групи. Оръжията, с които е извършен разстрелът в концертната зала, са съхранявани дълго време безпроблемно. 

"Групата е видимо обучавана, използва стандартна схема за атака по двойки, но с недобра подготовка. При изстрелите от автоматите хвърчат искри - това е, когато оръжието не е добре съхранявано и в цевите се появи ръжда", посочи доц. Иванов.

Той заяви, че в Русия носенето на оръжие е разрешено, но не на публични места. И ако е имало кой да извади такова срещу атентаторите в концертната зала, жертвите са щели да бъдат много по-малко.

Експертът коментира засилените мерки за сигурност у нас, разпоредени от вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. 

"Автоматите са крайното решение. Когато излязат на улицата въоръжени с автомати полицаи, значи другите неща не са сработили нормално. Или има пропуск на браздата, или реални дейности се заменят с пиар. Това е опасно за страната", каза още събеседникът.

По думите му обикновен полицай на границата трудно би разпознал потенциален терорист, който иска да влез в страната ни. Доц. Иванов посочи, че такива хора имат специфично говорене, походка, жестове, които могат да бъдат различени само от добре обучени хора с дълга практика. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа