Анализатори: Путин ще избере удобен наратив за атентата в Москва

Ескалацията на войната в Украйна е неизбежна, смятат експерти

24.03.2024 | 13:45 Редактор: Беатрис Младжова

Според анализатори Кремъл ще се възползва от трагичното събитие в Москва, за да вдигне патриотичния дух на нацията, която да концентрира вниманието си във войната срещу Украйна.

Според бившия кореспондент на БНР в Москва – Валерий Тодоров, колкото повече се разширява войната в Украйна, толкова по-вероятни са бъдещи терористични актове и партизански действия по гражданска инфраструктура.

"Очевидно е, че ще се затегнат мерките за сигурност, ще има едно втвърдяване на вътрешната опозиция към недоволните от войната. По този начин се задейства и патриотичният фактор, тоест мобилизацията в обществото и гражданските структури", заяви той.

А Путин ще избере онзи наратив за атентата, който най-много го устройва, коментира бившият посланик Илиян Василев.

"Той превърна войната в лично оцеляване. Няма никакво съмнение, че изходът от тази война е равносилно на това дали ще останеш жив или не. Тъй като в Русия неуспелите и загубили лидери се прощават с живота си само по един начин", добави бившият посланик.

И двамата анализатори са категорични – ескалацията на войната е неизбежна.

"Оттук нататък започваме военни патрули, въоръжените охрани, изобщо Русия познава много добре изкуството да се военизираш и да живееш в истерия на война, което за съжаление, в България и в Европа още не се осъзнава", каза Василев.

"Най-тревожният фактор е по-скоро милитаризирането и ескалацията на мисленето, тъй като ние все повече работим с военни понятия. Приехме войната като факт, свикнахме с нея и все още не можем да си представим какво би станало ако географията на този конфликт се разшири", посочи Валерий Тодоров.

Към момента не се знае колко души се издирват от руските служби.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС