Русия скърби за жертвите на терористичния акт в "Крокус сити хол"

Руската федерация и Украйна си размениха обвинения заради случилото се

24.03.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова

В Русия е ден на национален траур след терористичната атака от петък вечер край Москва, при която по последни данни са загубили живота си 133-ма души. Във всички московски храмове ще бъдат отслужени литургии в тяхна памет. Междувременно Русия и Украйна си размениха обвинения заради случилото се.

Русия скърби за жертвите на терористичния акт в "Крокус сити хол". И днес пред залата хиляди продължават да оставят цветя, плюшени играчки и да палят свещи в памет на убитите. Пред центровете за даряване на кръв се извиха опашки от хора, които искат да помогнат на пострадалите, които продължават да се борят за живота си.

В деня на национален траур в Русия всички федерални културни институции отмениха масови и развлекателни събития, телевизиите промениха програмите си и не излъчват реклами. Националните знамена на всички държавни институции са спуснати. Въведени са засилени мерки за сигурност. 

Федералната служба за сигурност съобщи за общо 11 задържани. Четирима от тях, за които се подозира, че са пряко замесени в атаката, са чуждестранни граждани. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". В канал в Telegram на свързаната с нея информационна агенция "Амак" беше публикувана снимка на четиримата нападатели. 

Руският президент Владимир Путин намеси и Украйна, като заяви, че терористите са бягали към украинската граница. В отговор украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Путин търси начини да отклони вината за масовото убийство в концертната зала край Москва. Той посочи, че руският президент е мълчал 24 часа, преди да обвърже стрелците с Украйна: 

В обвиненията между двете страни се намесиха и Съединените щати. Американският вицепрезидент Камала Харис отрече информацията, че Украйна е замесена в атаката.

Съединените щати припомниха, че са предупредили Русия за възможността от терористична атака, което Путин във вторник определи като провокационни изявление с цел да наплашат руското общество.

Вижте повече в репортажа.