Милиони украинци ще залеят Европа, ако Русия победи във войната

"Ако Украйна загуби, ще се изправим пред най-голямото масово придвижване на бежанци", каза експертът по миграцията Гералд Кнаус

25.03.2024 | 16:36 Редактор: Толя Стоянова
Милиони украинци ще залеят Европа, ако Русия победи във войната

Ако Киев претърпи военно поражение в отбранителната си война срещу Русия, милиони нови бежанци ще тръгнат от Украйна, предупреждава германският експерт по миграцията Гералд Кнаус.

"Онези в Европа, които сега се колебаят дали да разширят помощта за Украйна, още не са разбрали какво е заложено на карта", казва той пред RND.

"Ако Украйна загуби, ще се изправим пред най-голямото масово придвижване на бежанци от 1940-те години насам. Тогава още много милиони хора ще дойдат при нас. Вече имаме около десет милиона разселени украинци", посочи Кнаус, цитиран и от ZDF.

В тази връзка експертът припомня, че след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. само за три седмици от страната избягаха три милиона души, предаде DW.

"На глава от населението това е по-малко, отколкото в Полша, Чехия и България, но десет пъти повече, отколкото във Франция", уточни той.

"Шпигел" съобщи, позовавайки се на германското министерство на вътрешните работи, че в момента в Германия са регистрирани около 1,65 милиона украинци. Това е с четвърт милион повече, отколкото през 2023 година. Според изданието броят на украинските граждани, бягащи от руската военна агресия, вече надвишава броя на търсещите убежище в Германия от други държави.

Снимка: БГНЕС