Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юрист: Искането на Радев до КС за новите съдии е пропито с политически реваншизъм

По отношение на ветото върху промените в НПК д-р Орлин Колев заяви, че политиците има какво да подобрят

13.02.2024 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в НПК.

"Депутатите възкресиха ВСС и неговите правомощия въз основа на молбата на магистратите и опасенията им, че не може съдебната власт да функционира без това общо тяло преди да бъдат направени промените в Закона за съдебната власт. Ветото да се разглежда не като противопоставяне между държавния глава и парламента, а като нещо оздравително, от което ще спечелят гражданите. Парламентарното мнозинство следва да прегледа намеренията си и да види кои от моментите би следвало да намерят ново отражение в закона", коментира преподавателят по конституционно право в СУ д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му настоящият парламент работи под натиск и това води до такива последици. Според него в ситуацията е нужно държавническо поведение в интерес на обществото.

"Пленумът не може да бъде върнат със закон. Може би, а то има не един и два механизма, които могат да бъдат уредени със Закона за съдебната власт терзанията на висшите магистрати, които нямам съмнение, че ще бъдат направени, тези страхове ще бъдат преодолени", каза още д-р Колев.

Преподавателят по конституционно право подчерта пред Bulgaria ON AIR, че има разлика в мотивацията на президента Радев при сезирането на КС за промените в НПК и за назначаването на новите конституционни съдии: "Последното искане до КС е пропито с политика с реваншизъм, няма сериозни юридически аргументи." 

Той призова не всеки, който бъде издигнат за прокурорската квота от НС да бъде разглеждан като неминуемо е политически обвързан. 

"Тук говорим за един висш държавен пост. Ако членовете му имат идеята да обслужват политически и корпоративно някоя структура, не могат да бъдат опазени, трябва да има ефективен механизъм за контрол", призова конституционалистът.

Във връзка с разкритията за натиск върху магистрати от страна на Мартин Божанов, юристът призова за мигновени реакции. 

"Това е антидържавно действие, което не бива да остава без реакция. Трябва да се реагира от прокуратурата и МВР, подобно нещо не трябва да се толерира, това е изключително лош знак за гражданите. МВР следва да подпомогне изцяло прокуратурата в този емблематичен случай", заяви д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.