Румен Радев атакува промените в Конституцията - каква е реакцията на депутатите?

БСП приемат ветото на президента като навременно

12.02.2024 | 18:34 Редактор: Толя Стоянова

Атака срещу промените в Конституцията - президентът наложи вето върху решение на парламента, което връща правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията беше практически отменена за неопределен период - това е основният мотив на президента.

"Споделям необходимостта от промените, които водят до подобряване на системата от процесуални права. Това обаче не може да става повод за отстъпление от вече установени гаранции за справедлив съдебен процес, а още по-малко за целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие", заяви Радев.

Пленумът на ВСС беше закрит с промените в Конституцията, но в началото на февруари се оказа, че депутатите трябва отново да го върнат, тъй като още не са избрани членове на двата нови органа - Прокурорския и Съдийския съвет. Със същите промени депутатите върнаха и правомощия на главния прокурор, които в новия текст на Конституцията са редуцирани. По време на дебатите от опозицията бяха категорични, че промяната нарушава Конституцията. Приемат ветото на Радев като навременно.

"Ветото на президента е изключително правилно", каза Иван Иванов от БСП.

"За пореден път президентът повтаря аргументите на "Възраждане" в парламентарните дебати. Това може само да ни радва", добавиха от "Възраждане".

Управляващите видяха позитивното във ветото на Радев. Останалите партии запазиха мълчание. А за правосъдния министър Атанас Славов ветото е било очаквано. В следващите дни промените в Наказателния кодекс ще влязат отново за разглеждане в пленарна зала.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)