Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Марковски: Прокуратурата стана като изтривалка

Бъдещият главен прокурор трябва да създаде чувство за абсолютна прозрачност, коментира адвокатът

30.01.2024 | 20:25 Редактор: Толя Стоянова

Софийският апелативен съд постанови най-тежката мярка - постоянен арест, за двете жени - майка и дъщеря, обвинени за жестокото убийство на Пейо Пеев. Пред Съдебната палата се проведе и протест под надслов "Справедливост за Пейо".

"Резонни са исканията на протестиращите. Факт е, че прокуратурата трябва да се постарае да събере убедителни доказателства, които да водят до обоснован краен извод. Съдебномедицинската експертиза ще трябва да даде много точни отговори какъв е бил темпът на настъпване на смъртта, жертвата изпитвала ли е болки и страдание по време на умъртвяването и осъзнавала ли е какво се случва. Може да се даде доживотно наказание. Делата трябва да се разглеждат в разумни срокове", коментира адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от януари действат последните промени в Закона за домашно насилие и той трябва да поработи поне календарно година, за да може да се коментират резултати. Адвокатът подчерта, че един закон се прави дългосрочно и перспективно, за да може да удовлетвори обществения интерес.

Юристът коментира и новоизбраните членове на Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Конституционният съд работи организирано. Няма да е лека задачата на г-жа Атанасова. Предполага се, че най-висшата форма на юридическа експертиза е именно в Конституционния съд. Трябва с избора на политически лица да се работи много внимателно в такива изключително важни за държавата институции", каза Марковски.

Адвокатът отбеляза, че има обещание от градския прокурор, че ще бъде направена ревизия на делата в съда дали са "на трупчета" и защо се е стигнало до тези дела. Според Марковски трябва да се търси отговорност на конкретни наблюдаващи прокурори.

"Наблюдаващият прокурор е ръководител на едно образувано досъдебно производство и има надзор по законността на всяко дело. Той е отговорното лице", уточни Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

"По делото КТБ се извършат действия. Стана ясно, че прокуратурата иска да бъде издадена заповед за задържане на г-н Цветан Василев. Там се извършваха и проверки по отношение на г-н Пеевски, които не установиха някакви данни за престъпно участие. Нека тези дела, за които се твърди, че не е работено умишлено по тях и са били замразявани досиета, да се осветли обществеността и да се информират хората какво се е случило", коментира адвокатът.

Според него прокуратурата в последно време е станала като "изтривалка". Категоричен е, че бъдещият главен прокурор трябва да намери подход, който да създаде чувство за абсолютна прозрачност и обективност.

"Прокуратурата си изграждаше в годините един изцяло негативен имидж. Най-важното е хората да върнат доверието си в институцията", подчерта Марковски.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.