Скандалът около президента се заплита, в МВР има сигнали срещу Радев

В същото време в прокуратурата от БСП са подали десетки сигнали за евентуални злоупотреби

30.01.2024 | 18:33 Редактор: Деси Николова

Напрежението около президентската институция продължава. МВР проверява за сигнали по твърденията на депутата Делян Пеевски за корупция на "Дондуков" 1. Народните представители от БСП показаха всичките сигнали за евентуални злоупотреби в президентството, които са подавали. От кабинета на държавния глава пък приветстваха тези действия, защото смятат, че всичко трябва да е публично проверено.

Сигнали срещу президентската институция са получавани в различни служби в системата на МВР. 

"Ние се самосезирахме, за да се установи има ли регистрирани и постъпили сигнали, за които се твърди от народен представител. Предварителните сведения, които получавам, потвърждават, че са постъпвали такива сигнали", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Предстои да се изясни и дали сред постъпилите в МВР сигнали има ли и такива срещу служителите на президентството Николай Копринков и Сотир Ушев, за които депутатът от ДПС и санкциониран по закона "Магнитски" Делян Пеевски твърди, че са участвали в корупционни схеми. 

В същото време в прокуратурата от БСП са подали десетки сигнали за евентуални злоупотреби. 

"Конкретно за двамата, които се споменават, не сме подавали сигнали, но всичко това е свързано с президентското управление. Обобщено става дума за злоупотреби с обществени поръчки и публични средства, далавери с имоти – продажба на държавни имоти на частни лица на ниски цени и закупуване от държавата на високи и надпазарни цени", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А вчерашно изказване на президента Румен Радев по темата, в което той заговори за политическа алтернатива, активизира наново спекулациите за евентуални намерения на държавния глава да влезе в политиката. 

"Той не каза, че той е алтернативата, нито каза ще я направя тази алтернатива – тази партия, но ние всички в обществото виждаме, че има нужда от нещо ново. От началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти", отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ако иска да прави партия и да участва в политически живот, да напусне президентството", категорична бе Нинова.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR