"Кешгейт" нажежи страстите между Пеевски и Радев: Ще мерят сили на евроизборите?

Чакат се отговори от прокуратурата

29.01.2024 | 19:05 Редактор: Деси Николова

Политическата криза с нов облик. Войната между Делян Пеевски и президента Румен Радев се разгаря с пълна сила. Пеевски иска проверки по скандала, станал известен като "Кешгейт", а президентът загатна за нов политически проект.

Не искри, а огън между Пеевски и президента. Този път заради сагата, известна като "Пътят на Копринката". Рано тази сутрин председателят на ПГ на ДПС поиска службите да кажат има ли злоупотреба с власт в президентската институция. 

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали", пита в позицията си Пеевски. 

От прокуратурата побързаха да отговорят. 

"Дело "Кешгейт" в Софийската прокуратура няма", заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Обвиненията предизвикаха и размяна на прякори. 

"Няма да коментирам господин Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", каза президентът Румен Радев.

"Мистър Кеш и диктатурата му свърши - няма да се повтори", контрира Пеевски.

Според държавния глава това е режисирана истерия заради страх от нова партия. 

"Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава надежди някому, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи. Самата ситуация е такава, че изисква нова алтернатива", каза още президентът.

Пеевски влезе в тона му и му отправи предложение. 

"Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен. Да се срещнем на европейските избори - това е достойно. Единственото недостойно е тази партия да е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати", категоричен бе Пеевски.

Президентът призова отговорните институции да представят сигнали по ключови дела свързани с БТК, "Булгартабак", КТБ и отравянето на Емилиян Гебрев. А Пеевски отвърна - ще се радва по всичките казуси да се излее пълната информация.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR