Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арх. Шишков: Критериите за саниране са ясни, кмет може да тласне една сграда да спечели

Програмата за енергийна ефективност не е социална, заяви бившият служебен регионален министър

18.01.2024 | 20:48 Редактор: Елеонора Танева

Скандалите със санирането продължават да се задълбочават. Регионалният министър заяви в НС, че има риск за втория етап.

"Критериите, които бяха направени за оценяване на проектите, не са толкова елементарни, за да бъдат избегнати наши и ваши, да отговарят на различни критерии всеки блок", коментира бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че кметовете трябва да имат основна роля: "Най-много точки се дават за отношението между постигната енергийна ефективност и цена, цената я определя самият кмет - той определя, че ремонтът на сградата ще струва определени пари. Това може да тласне в една посока един блок да спечели или не". 

Арх. Шишков уточни, че допълнителни точки се дават, когато етажната собственост участва до 95% с желанието си да бъде саниран блокът. Така има равнопоставеност между  големите и малките блокове, защото преди големите са имали приемущество. 

"Програмата за енергийна ефективност не е социална програма, има социален ефект, но целта на парите, които се дават от нашите европейски партньори, е да правим така, че максимално голямо количество жители да се възползват от постигане на голям ефект от енергийна ефективност", каза още арх. Шишков.

Бившият регионален министър допълни, че значение има и кой блок с какво се отоплява, като целта е да се намалят вредните емисии.

"Политиците, когато става въпрос за едни пари, разсъждават, че трябва да се усвоят - не, с нашите европейски партньори трябва да направим дългосрочна програма. Тези пари Европа ни ги дава, защото имаме проблем в тази посока, не кампанийно", добави арх. Шишков.

Ексрегионалният министър коментира и ремонтите в центъра на София. Арх. Шишков отбеляза, че не ги е видял завършени, въпреки че е удължил срока от края на март на края на септември 2023 г. 

"Около 200 млн. са загубите, всеки лев е загубен. Провалът в София е най-емблематичен. В политиката се нагледахме на много театри, всичко можем да очакваме, София губи непрекъснато. Столицата губи и губеше 5-6 г. от страхливо управление", каза още гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и думите на Борисов, че "служебният кабинет не е сложил и една лъжица асфалт".

"Първо - лъжицата е мерна единица за ядене. Може би на него му е най-близко лъжицата като инструмент за строителния бизнес. Служебният кабинет направи много, направихме подробен устройствен план за над 100 км магистрали за 10 месеца", отговори арх. Шишков.

Гледайте целия разговор във видеото.