Министър Цеков: Парите за саниране щяха да отидат в 15 общини, ако нямаше лимити

Класирани са 756 многофамилни жилищни сгради, каза министърът на регионалното развитие

18.01.2024 | 10:21 Редактор: Толя Стоянова
Министър Цеков: Парите за саниране щяха да отидат в 15 общини, ако нямаше лимити

"В рамките на кандидатстването са получени 3068 проектни предложения на обща стойност 3,972 млрд. лв. или 4 пъти над предполагаемия ресурс. Класирани са 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини от общо подадени 3068 проектни предложения от 152 общини", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

По време на изслушване в парламента министър Цеков даде повече информация относно процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната.

"Искам да направя ясно разграничение между Националната програма за енергийна ефективност и настоящата процедура, която е част от инвестициите по ПВУ. Процедурата е открита 20.12.2022 г. от заместник-министъра на регионалното развитие, като със същата заповед са утвърдени насоките за кандидатстване. Кандидатстването стартира на 20 декември 2022 г., а крайният срок за подаване на проектни предложения беше 31 март, а впоследствие бе удължен", добави Цеков, цитиран от БГНЕС.

"В самите насоки за кандидатстване ясно е дефиниран общият максимален размер на дейността, който е в размер на 1,129 млрд. лв.", каза той и уточни, че е възприет подход към най-големи енергийни спестявания.

Според него, ако министерството не беше въвело лимити, средствата са щели да бъдат разпределени в 15 големи общини.

Снимка: БГНЕС