Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Арх. Цонев: Политиката овладява секторите, без да се съобразява със специалистите

Много е важно политиците да започнат да се вслушват в експертите, заяви той

16.01.2024 | 18:17 Редактор: Деси Николова

Серия скандали заради програмите за саниране в цялата страна. Без да е ясно защо, десетки хиляди се оказаха неодобрени.

Регионалният министър Андрей Цеков във Враца заяви, че още в края на 2022 г., когато са създадени насоките по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради е било ясно, че нуждите ще надвишат средствата. По негови думи, критериите за оценяване са абсолютно обективни и дават възможност всяка сграда да получи по 140 точки, генериращи се от данните в енергийните сертификати. Той допълни, че всички решения за отпаднали проекти могат да бъдат обжалвани.

"Много е важно политиците да започнат да се вслушват в експертите, защото виждаме, че във всички сектори в страната имаме един и същи проблем - политиката овладява секторите, без да се съобразява с мнението на специалистите, а то е важното в случая", заяви арх. Стефан Цонев, член на УС на Алианса за висока строителна култура, в студиото на предаването "Директно".

По негови думи обаче, част от общини не са получили никакви пари, а други напълно са усвоили лимитите си.

"Лимитът на средства, който беше определен за общините и който те се надяваха да усвоят, е три пъти по-голям, отколкото е ресурсът на държавата. България е разделена на общини, над 250, и за всяка община, в зависимост от броя жители, беше създадена база от данни и средства, които да бъдат максимален праг, които да бъдат усвоени", посочи Цонев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.