Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Иванов, БСП: Конституционните промени са рискови за правовия ред в държавата

"Прокуратурата ще стане механизъм за налагане на политическа воля", заяви депутатът от БСП

20.12.2023 | 21:10 Редактор: Деси Николова

Защо БСП определят промяната в Конституцията като най-голямото зло на сглобката, която си е поделила съдебната власт? 

"На практика е така, защото с окончателно приетите промени, денят е срамен за българската Конституция. Слагат кръст на всичко това, което е било прието в началото на демокрацията. За да си уредят собствените отношения, си разпределиха съдебната власт. На "Демократична България" - съда, на ДПС - прокуратурата", заяви депутатът от БСП Иван Иванов.

По негови думи чрез конституционните промени ще се стигне до политизация на съдебната власт и пълен контрол над прокуратурата.

"Създаването на Висш прокурорски съвет, в който мнозинството са избирани от Народното събрание, колкото и да ни убеждават, че те ще бъдат общественици, те ще бъдат избрани от най-послушните от техните среди, така че прокуратурата да бъде абсолютен механизъм за налагане на политическа воля", смята Иванов.

Според него всички решения са взети на базата на "сглобката" между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Нищо не се знае. Тези хора постоянно са в напрежение, все нещо делят", подчерта депутатът от БСП.

От партията ще подкрепят конституционната жалба, но преди това ще поискат да видят как тя е написана и какви са аргументите вписани в нея. Също така Иванов очаква да паднат текстовете от конституционните промени.

"Нормално е всички да паднат, но това бързане и избиране на нови членове на Конституционния съд ни води в посока, че се прави, за да си осигурят мнозинство. Нищо не е случайно. Всичко това, което се прие, е рисково за правовия ред в държавата", на мнение е Иванов.

Той коментира и случая с Паметника на Съветската армия. БСП предложиха да бъдат отделени 2 млн. лева от бюджета за възстановяване на монумента, но това предложение бе отхвърлено.

"Очевидно основната цел е била да го нарежат на парчета и да го изхвърлят на боклука. Тези средства бяха, за да сме сигурни, че ще го реставрират. Сега като не са гласувани в бюджета, кой ще ги гарантира? Гарантираха 200 хил. от бюджета на Столичната община да дойде някаква фирма и то незаконно, съдът се произнесе, че е незаконно, да го нарежат на парчета и къде ще отидат - Господ знае", каза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.