Областната управа обжалва спирането на демонтажа на Паметника на Съветската армия

Едва ли биха могли да възстановят паметника, както е бил преди, коментира адвокат Христо Ристашки

20.12.2023 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Областната управа ще обжалва решението на Административния съд за спирането на демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това съобщиха от пресцентъра на областния управител Вяра Тодева за Bulgaria ON AIR. Съдът се произнесе във вторник, когато бе демонтирана последната фигура от постамента. 

Поради липса на административен акт за свалянето на фигурите на паметника, съдът спря демонтажа. Дейностите обаче могат да бъдат възобновени при едно условие.

"Областния управител да започне процедурата наново и да издаде административен акт", уточни адвокат Христо Ристашки.

Съдът се произнася едва, когато фигурите от постамента са свалени. Ако след обжалването на Областната администрация съдът отново прецени, че действията са неоснователни, фигурите ще трябва да бъдат възстановени.

"Едва ли биха могли да възстановят паметника, както е бил преди, както подобава закона при извършени незаконосъобразни действия", убеден е адвокат Ристашки.

От пресцентъра на Областната администрация обясниха, че решение за демонтаж на паметника има още от март тази година на Столичния общински съвет.

"Решението е административен акт, да то може да бъде представено по делото. При един такъв демонтаж се изисква да бъде предоставен инвестиционен проект. Явно такова решение не е предоставено, защото не става явно", каза още адвокатът.

След като съдът се запознае с обжалването, предстои да се произнесе в двуседмичен срок дали действията по демонтажа могат да продължат.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 4 месеца
Ще го връщат, няма къде да ходят. "Ръката с автомата" на истински войник, не на този от паметника, със сигурност ще им влее разум. Сигнализирай за неуместен коментар