Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев: Историческо е - не всеки ден се правят промени в Конституцията, Радев има право да сезира КС

"Доверието между партньорите не е на особено високо ниво", каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България"

20.12.2023 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Исторически ден е, не всеки ден се правят промени в Конституцията - шестата поправка от 1991 г. насам, което означава 32 години - по 5 години на поправка. И тази поправка сега е доста по-фундаментална, тъй като се залагат сериозни промени в съдебната власт, но и не само това. Промените в Конституцията са важни по пътя на промяната. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него президентът Румен Радев има право да сезира Конституционния съд.

"Не мога да дам наклон на Конституционния съд какво ще реши той. Ако съществени текстове паднат, може би ще се наложи свикване на Велико Народно събрание, тъй като това е органът, който може да пипа Конституцията във всичките ѝ части. Властта на главния прокурор намалява, което е съществена част от съдебната реформа, а дали тя се случва бързо - не. За нея се говори от дълго време, още откакто Христо Иванов подаде оставка през 2015 година", допълни Панев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е съвсем нормално не всички да са доволни от промените.

"Бюджетът е такъв, какъвто е. Той понесе немалко критики, особено за заложените приходи от 2 млрд., още тогава твърдях, че тези пари много трудно ще бъдат събрани. Вече законът е променен и те няма да бъдат събрани заради заплахата на Унгария за налагането на вето. Реформите не са част само от един държавен бюджет", поясни народният представител.

По думите му европейските субсидии на ниво Брюксел не са достатъчно реформирани.

"Но когато говорим за реформи, в следващия 9-месечен период на сглобката е нужно да има заложени такива, така че да има смисъл от съществуването на това правителство, защото в началото всички бяхме скептични, но виждаме, че резултати засега има и промените в Конституцията са едни от тях", подчерта той.

Панев смята, че до края, в рамките на този парламент, всички ще работят изнервено: "Доверието между партньорите не е на особено високо ниво и никога не е било. Важно е да бъде свършена определена работа. Важно е при ротацията да се знае и какво ще правим в следващите 9 месеца. Добре е да се подпише споразумение за ясна програма на правителството."

Гледайте целия разговор във видеото.