Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Киселова: Много вероятно е депутати да сезират КС за промените в Конституцията

В политическия триъгълник - парламент, президент, правителство ще има промяна в равновесието, заяви тя

19.12.2023 | 18:33 Редактор: Деси Николова

Утре парламентът слага финална точка на гласуваните промени в Конституцията.

"Не очаквах, че ще успеят, наред с проточилата се процедура за приемане на бюджета, да се справят и с конституционните промени, но по всичко личи, че е много вероятно в петък да имаме обнародвани в Държавен вестник промени в Конституцията" заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на предаването "Директно". 

Според нея скоростта, с която се процедира с конституционните промени, е била очаквана.

"Беше заявено от трите парламентарни групи, че ще се фокусират върху 160 народни представители и няма да търсят подкрепа от други парламентарни групи, за да постигнат мнозинство от 180 и повече представители. Очаквано, някои от промените бяха с глас повече или по-малко", допълни доц. Киселова.

Конституционалистът е на мнение, че една от основните промени, които биват обсъждани, е тази за новите правила, по които ще се избират служебните правителства. Така ще намалее честотата, с която държавата опира до тях, но ще бъде променен и балансът между институциите, разясни доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В политическия триъгълник - парламент, президент, правителство, има промяна в равновесието, което досега съществуваше и ще се търси нов баланс между тези политически институции", допълни доц. Киселова.

По нейни думи е много вероятно част от народните представители да сезират Конституционния съд, заради предвижданите промени и отбеляза трите най-вероятни основания за това.

"На първо място мнозинствата, с което на второ и на трето гласуване бяха приети промените, на следващо място - дали е нарушен принципът, че Великото народно събрание прави промени в по-съществените въпроси, относно разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на Прокурорския съвет. На трето място  можем да говорим за баланса в Прокурорския съвет, относно броя на членовете избирани от Народното събрание, прокурори и следователи", смята доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.