Какво промениха депутатите в Конституцията и как реагира опозицията (ОБЗОР)

Доказваме, че сме единствената опозиция на "сглобката" и на нейните действия, заяви Корнелия Нинова

19.12.2023 | 18:39 Редактор: Толя Стоянова

Парламентът ограничи правомощията на президента при назначаването на служебно правителство. Това стана с изменения в Конституцията, които бяха гласувани след дълги дебати. Пленарният ден започна без окупация на парламентарната трибуна, но напрежение не липсваше. Заседанието бе по точка единствена – ремонт на Конституцията.

"Най-жалкото мнозинство в историята на българския парламент ще прави промени. Ще погази върховния закон, ще наруши грубо обществения договор", каза депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

"Преди да пристъпите към декларацията ви поздравявам за насладата, която изпитахте от всичко това, което казахте в процедурата", заяви председателят на НС Росен Желязков. 

"Ще преживеем и това, ще ви изпратим в историята, а някои и в затвора, където ви е мястото, България ще продължи да пребъде. Да живее България", възкликна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ИТН и "Възраждане" напуснаха залата, но от БСП останаха.

"Доказваме, че сме единствената опозиция на "сглобката" и на нейните действия. Това, което правят ИТН и "Възраждане", е меко казано любопитно. Ако бойкотират този процес, защо между първо и второ четене са внесли предложения", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И така беше даден старт на дебата, а с него дойде и спорът чие е предложението депутатите и министрите да могат да бъдат с двойно гражданство. Окончателно депутатите се отказаха да сменят националния ни празник. Искрите се разпалиха и по темата с разделянето на ВСС на две - съдии и прокурори. Внезапната атака дойде от Бойко Рашков към основните вносители - неговата парламентарна група ПП-ДБ. 

"Вносителите на промените в Конституцията искат да прикрият желанието си да изведат прокуратурата от съдебната система и да я инсталират в политическата власт. Противоконституционно е това предложение", посочи Рашков.

"Не мога да се съглася, че парламентарната квота трябва да се мисли като политическо влияние, ще се акцентира върху качествата на тези избрани хора", коментира министърът на правосъдието Атанас Славов.

В новата Конституция депутатите записаха и нови правила при избора на служебно правителство. С тях се ограничават правомощията на президента за избор на служебен премиер.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)